Τετάρτη 13 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ STAGE
Να μπει τέρμα στην άθλια ομηρία

Πάγια η θέση του Κόμματος για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και εργαζομένων με stage

Τον υποκριτικό και επικίνδυνο χαρακτήρα της πολιτικής ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ανέδειξαν οι αγώνες των εργαζομένων με stage
Τον υποκριτικό και επικίνδυνο χαρακτήρα της πολιτικής ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ανέδειξαν οι αγώνες των εργαζομένων με stage
Τη γενίκευση της εργασιακής ομηρίας που σηματοδοτούν τα προγράμματα stage και το καθεστώς των συμβασιούχων καταγγέλλει το ΚΚΕ στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Θανάσης Παφίλης προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο πολλαπλασιασμός των εργαζομένων με stage και συμβάσεις έργου ή χρόνου και η υπονόμευση του δικαιώματος στη σταθερή και μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα αποτελεί συνέπεια και μαζί επιδίωξη της αντεργατικής πολιτικής ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που επιδιώκει τη συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης ώστε η εργοδοσία να εξασφαλίζει μεγαλύτερα κέρδη. Σ' αυτό συγκλίνουν μια σειρά εξελίξεις:

  • Πάνω από 30.000 εργαζόμενοι σε προγράμματα stage θα βρεθούν άνεργοι μέχρι την άνοιξη.
  • Η απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τα προγράμματα stage στον ιδιωτικό τομέα προμηνύει νέο χτύπημα των δικαιωμάτων του μόνιμου προσωπικού σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς η εργοδοσία θα αξιοποιήσει κάθε τρόπο για την αντικατάσταση παλιότερων εργαζομένων με κόσμο που μέσω των stage θα της «κοστίζουν» ελάχιστα.
  • Η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως για κάθε πέντε θέσεις εργασίας στο δημόσιο που θα αδειάζουν λόγω συνταξιοδότησης μόλις μία θα καλύπτεται με μόνιμο προσωπικό.

Απάντηση στην πολιτική που αναπαράγει τα αδιέξοδα χιλιάδων εργαζομένων και χαμηλώνει τον πήχη των απαιτήσεών τους δίνουν οι αγώνες που ξεκίνησαν πριν μήνες οι εργαζόμενοι στα προγράμματα stage. Αγώνες που μεταξύ άλλων ανέδειξαν την ανάγκη να δυναμώσει η συντονισμένη και ταξικά προσανατολισμένη πάλη εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για σταθερή δουλειά ως αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων.

Η Ερώτηση

Το κείμενο της Ερώτησης του ΚΚΕ έχει ως εξής: «Τη δημιουργία του απαράδεκτου καθεστώτος δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων κάθε είδους υποστήριξαν και αξιοποίησαν σταθερά όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, αξιοποίησαν πελατειακά νέους κυρίως ανθρώπους που είχαν ανάγκη για δουλειά και τους χρησιμοποίησαν στο δημόσιο σαν φτηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό, εργαζόμενους με μισθούς πείνας και χωρίς πλήρη δικαιώματα μετατρέποντας τους σε ομήρους.

Μέρος αυτών αποτελούν οι εργαζόμενοι στα προγράμματα stage. Ο τρόπος και ο χρόνος πρόσληψής τους σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να μην πληρώνει δεδουλευμένα πολλών μηνών σε πολλούς από αυτούς, με πρόσχημα τη διαφάνεια. Πρόκειται για παραβίαση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων από την ίδια την κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που εργάζονται με προγράμματα stage, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ταυτόχρονα ζητάει να καταργηθούν αυτά τα προγράμματα ευέλικτων μορφών εργασίας και στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί εάν και πότε θα πληρώσουν εκείνους τους εργαζόμενους στα προγράμματα stage που από το Σεπτέμβρη του 2009 παραμένουν απλήρωτοι.

Γιατί διατηρεί τα προγράμματα αυτά στον ιδιωτικό τομέα, όταν είναι φανερό ότι πρόκειται για κραυγαλέα πριμοδότηση της εργοδοσίας;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ