Τετάρτη 13 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Απολύσεις και συνεχείς ανακατατάξεις

ΠΕΚΙΝΟ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ - ΕΛΣΙΝΚΙ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ενάντια στο ενδεχόμενο κλείσιμο του εργοστασίου της «Saab» από τη θυγατρική «General Motors» διαδήλωσαν χτες χιλιάδες εργαζόμενοι στο κεντρικό εργοστάσιο της πρώην σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας και παρά τις αρκτικές θερμοκρασίες που επικρατούν.

Την ίδια στιγμή στη γειτονική Φινλανδία, 830 εργαζόμενοι θα πεταχτούν στο δρόμο καθώς η φινλανδική εταιρεία δασικών προϊόντων (κυρίως χαρτιού) «UPM-Kymmene» περιέκοψε τις θέσεις εργασίας, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση προτίθεται να κλείσει εργοστάσιά της στη Φινλανδία και να απολύσει συνολικά 1.600 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, σε μια «προσπάθεια περικοπής κόστους λειτουργίας».

Την ανώτατη πιστοληπτική κατάταξη της Κίνας επιβεβαίωσε χτες ο διεθνής οίκος αξιολόγησης «Standard and Poor's» όπως και τις σταθερές προοπτικές που παρουσιάζει η Κίνα, οι οποίες αντανακλούν «τα σημαντικά ξένα αποθεματικά που διατηρεί και την ισχυρή της δημοσιονομική θέση», η οποία θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τυχόν μελλοντική οικονομική κάμψη. Εξάλλου, η Κίνα προχώρησε χτες σε αύξηση του ορίου των αποθεματικών που πρέπει να τηρούν οι κινεζικές τράπεζες κατά 0,5%, γεγονός που ερμηνεύεται ως μια σαφής ένδειξη ότι έχει ξεκινήσει η σφιχτότερη νομισματική πολιτική καθώς η οικονομία της χώρας βρίσκεται στα πρόθυρα υπερθέρμανσης.

Παράλληλα, από την 1η Γενάρη τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Κίνας και των χωρών του ASEAN, δημιουργώντας έτσι την τρίτη μεγαλύτερη κοινή αγορά παγκοσμίως μετά την ΕΕ και τη NAFTA.

Θεαματική αύξηση κατά 11,7% παρουσίασε το Νοέμβρη η βιομηχανική παραγωγή στην Ινδία καθώς η εγχώρια κατανάλωση ενισχύθηκε από τις κρατικές παρεμβάσεις. Η παραγωγή κατέγραψε άνοδο για 11ο συνεχόμενο μήνα.

Μερίδιο 5% στην 3η μεγαλύτερη τράπεζα του Ισραήλ απέκτησε η γερμανική Deutsche Bank, έναντι τιμήματος ύψους 210 εκατ. δολαρίων ενώ το ισραηλινό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η γερμανική τράπεζα θα έχει δικαίωμα να αποκτήσει επιπλέον μερίδιο 35% στην Israel Discount Bank.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ