Τετάρτη 13 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΣΦΑ
Βολές στη ΡΑΕ για την πρόσβαση τρίτων

Ευθύνες στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αποδίδει ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) για την άρνησή του να υποδεχτεί το φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου του ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (σε σύμπραξη με την ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ) στις εγκαταστάσεις του στη Ρεβυθούσα.

Η εταιρεία επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται από τη ΔΕΠΑ ΑΕ στη βάση μεταβατικών διατάξεων του Ν.3428/05. Προσθέτει ότι για τη χρήση των εγκαταστάσεων από τρίτους απαιτείται η θέσπιση Κώδικα Διαχείρισης, που εγκρίνεται με υπουργική απόφαση μετά από γνωμοδότηση της ΡΑΕ. Ο ΔΕΣΦΑ σημειώνει ότι έχει στείλει στη ΡΑΕ ένα σχέδιο Κώδικα Διαχείρισης 1,5 χρόνο πριν, αλλά η ΡΑΕ δε διατύπωσε γνώμη και δεν προχώρησε η διαδικασία.

Ο ΔΕΣΦΑ αποκαλύπτει επίσης ότι στις 4 του περασμένου Δεκέμβρη υπήρξαν δύο δικαστικές αποφάσεις, μετά και από αίτημα της εταιρείας που επιχείρησε να εισάγει το φυσικό αέριο, που έκριναν μη νόμιμη τη φόρτωση του αερίου στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. Συμπληρωματικά, είχε στείλει στη ΡΑΕ σχέδιο Πρότυπης Σύμβασης για να προωθηθεί κατά προτεραιότητα προς έγκριση από το υπουργείο, ώστε να γίνει η υποδοχή του φορτίου και πριν την έκδοση του Κώδικα Διαχείρισης.

Η διαμάχη, πέρα από τις νομικές λεπτομέρειες, είναι κατά βάση επιχειρηματική, με τη ΔΕΠΑ να ανήκει κατά ένα μεγάλο μέρος στα ΕΛΠΕ (Λάτσης) και να προωθείται η περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ