Τετάρτη 13 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πυρ κατά διαδηλωτών

Νέο μακελειό προκάλεσαν οι κατοχικές δυνάμεις
Νέο μακελειό προκάλεσαν οι κατοχικές δυνάμεις
ΛΑΣΚΑΡ ΓΚΑΧ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Πυρ κατά διαδηλωτών, που αποδοκίμαζαν την καταστροφή αντιγράφων του Κορανίου από κατοχικούς στρατιώτες, άνοιξαν χτες οι ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις και ο σύμμαχός τους αφγανικός στρατός, με αποτέλεσμα οκτώ άμαχοι να χάσουν τη ζωή τους και αρκετοί να τραυματιστούν στο νότιο Αφγανιστάν, οξύνοντας ακόμα περισσότερο το πολιτικό κλίμα. Οι κατοχικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι άρχισαν να πυροβολούν το πλήθος γιατί ένας ύποπτος «Ταλιμπάν» εισχώρησε στους διαδηλωτές. Το γεγονός επιχείρησε να δικαιολογήσει και η αφγανική αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι και τις κινητοποιήσεις προκάλεσαν «Ταλιμπάν», διαδίδοντας ψευδείς φήμες κατά των κατοχικών δυνάμεων...

Ακόμα 13 άνθρωποι φερόμενοι ως «μαχητές των "Ταλιμπάν"» έχασαν τη ζωή τους στις διήμερες συγκρούσεις που πραγματοποιήθηκαν στην επαρχία Χελμάντ, μεταξύ εκατοντάδων αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων και «ανταρτών», στην προσπάθεια κατάληψης μίας περιοχής που θεωρείται προπύργιο των «Ταλιμπάν», ενώ ακόμα 16 φερόμενοι ως «μαχητές» σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στο νότιο Αφγανιστάν, σε επιθέσεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Την ίδια στιγμή στο Αφγανιστάν διεξάγεται έρευνα σχετικά με υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα κονδύλια και τις επενδύσεις ανοικοδόμησης, που αφορούν 38 περιπτώσεις. Σύμφωνα με το Ειδικό Γραφείο Ερευνας για την Ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, μόνο 10 από τις εξεταζόμενες υποθέσεις διαφθοράς, κατάχρησης και υπεξαίρεσης, αφορούν Αφγανούς, ενώ οι υπόλοιπες σχετίζονται με Αμερικανούς και άλλους ξένους αξιωματούχους, που εμπλέκονται στο ιμπεριαλιστικό έργο της «ανοικοδόμησης».

Χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή διήμερων (25 και 26 Γενάρη) διαβουλεύσεων με τις περιφερειακές δυνάμεις, για το Αφγανιστάν, στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο όπως αναφέρει να «βοηθήσει την επιτυχία της Συνόδου του Λονδίνου» στις 28/1 και να τονίσει το ρόλο της Τουρκίας ως διαμεσολαβητή στην περιοχή, υπέρ των ιμπεριαλιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ