Τετάρτη 13 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
«Σκούπες» εντός, αντιφατικές «διερευνήσεις» εκτός

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ.--

Σε προληπτική επιχείρηση «σκούπα» προχώρησαν οι ιρακινές αρχές. Ολόκληρες συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας έκλεισαν, χθες τα ξημερώματα, προκειμένου να ελεγχθούν. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, συνελήφθησαν περισσότερα από 50 άτομα ως «ύποπτοι για συμμετοχή σε σχεδιασμό μεγάλων βομβιστικών επιθέσεων» και εντοπίστηκαν περίπου 400 κιλά εκρηκτικά.

Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν είχαν, μέχρι χθες βράδυ, επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή. Αντίθετα, είχαν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις αρκετών σουνιτών πολιτικών που υποστήριζαν ότι πρόκειται απλώς για «εκστρατεία εντυπώσεων της σιιτικής κυβέρνησης προκειμένου να αποδείξει ότι είναι ικανή να προφυλάξει τους πολίτες».

Στη Βρετανία, υποτίθεται, διερευνάται η συμμετοχή της χώρας με βάση την απόφαση της κυβέρνησης Μπλερ το 2002. Καταθέτοντας, ο πρώην εξ απορρήτων σύμβουλος του Μπλερ, Αλαστερ Κάμπελ, δεν έκανε ούτε εκατοστό πίσω από τη θέση που είχε υπερασπιστεί η κυβέρνηση Μπλερ το 2002, επιχειρηματολογώντας υπέρ της αναγκαιότητας εισβολής στο Ιράκ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή «των ιρακινών όπλων μαζικής καταστροφής». Ισχυρίστηκε ότι «μπορεί σε ορισμένα σημεία ο φάκελος σχετικά με το Ιράκ, που παρουσιάστηκε τότε, να μην ήταν τόσο σαφής, αλλά δεν υπήρξε καμία υπερβολή ή διαστρέβλωση ως προς τα υπάρχοντα στοιχεία». Πάντως, δεν αρνήθηκε ότι ο Μπλερ είχε, σε αλληλογραφία, διαβεβαιώσει τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπους ότι η Βρετανία θα στηρίξει μια στρατιωτική επιχείρηση, πολύ πριν παρουσιαστεί η σχετική «επιχειρηματολογία».

Σε αντίθετη εντελώς κατεύθυνση κινείται το πόρισμα της ανάλογης διερευνητικής επιτροπής που συστήθηκε στην Ολλανδία, μετά τη διαρροή σχετικών εγγράφων από το υπουργείο Εξωτερικών. Η επιτροπή κατέληξε ότι η εισβολή στο Ιράκ «δεν είχε καμία νομική βάση», ότι «οι αποφάσεις του ΟΗΕ δεν έδιναν το πράσινο φως» και ότι «η τότε πολιτική ηγεσία της χώρας παρουσίασε επιλεκτικά τα στοιχεία προκειμένου να επηρεάσει την κοινή γνώμη». Η Ολλανδία είχε υποστηρίξει διπλωματικά, όχι στρατιωτικά, την εισβολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ