Τετάρτη 13 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σπρώχνει τους σχεδιασμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

Βαλκάνια, Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά συζητήθηκαν στη χτεσινή συνάντηση Παπανδρέου - Ρομπάι

Η πολιτική των ΕΕ - ΝΑΤΟ - κυβέρνησης στην περιοχή μεγαλώνουν τους κινδύνους για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς
Η πολιτική των ΕΕ - ΝΑΤΟ - κυβέρνησης στην περιοχή μεγαλώνουν τους κινδύνους για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς
Την ακόμα μεγαλύτερη ενσωμάτωση του συνόλου των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς προωθεί η κυβέρνηση, διεκδικώντας για λογαριασμό της πλουτοκρατίας πιο ενεργό ρόλο στην οικονομική διείσδυση σε Βαλκάνια και Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Τις στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, οι οποίες είναι απόλυτα εναρμονισμένες με τα σχέδια ΕΕ και ΝΑΤΟ, παρουσίασε χτες ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Bαν Ρομπάι.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση παρουσίασε στον Ευρωπαίο αξιωματούχο το ρόλο που διεκδικεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και τη «βοήθεια που θα μπορούσε να προσφέρει στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή» για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ελληνική κυβέρνηση τόνισε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι «είναι υπέρ της πλήρους ένταξης της γείτονος χώρας στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ενωσης».

Με πρότυπο την περίοδο 1999-2004

Μάλιστα, υπογραμμίστηκε η βούληση να υπάρξει διμερής προσέγγιση με την Τουρκία στη βάση της πολιτικής που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ την «περίοδο 1999-2004» και σ' αυτή την πορεία τονίστηκε ότι «η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θεωρείται χρήσιμο εργαλείο».

Η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ εκείνη την περίοδο, ενταγμένη στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, μετέτρεψαν το Αιγαίο σε ΝΑΤΟική θάλασσα. Με τις συμφωνίες της Μαδρίτης και του Ελσίνκι, που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζοντας «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο και «συνοριακές διαφορές», πέραν της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στις δυο χώρες, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παραδόθηκαν αυτόματα στην επιδιαιτησία του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι το 2003 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά από 34 γύρους άτυπων διμερών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία αποδέχτηκε «συνοριακές διαφορές» πέραν της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στις δυο χώρες, τις οποίες ήταν έτοιμη να παραδώσει στην «επιδιαιτησία» του «ευρωατλαντισμού», δήθεν μέσα από την επίλυσή τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μια κίνηση που δεν προχώρησε την τελευταία στιγμή.

Σήμερα την ενεργοποίηση αυτής της πολιτικής επιδιώκει η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου.

Για Κυπριακό και Βαλκάνια

Κάτω από τη «δαμόκλειο σπάθη» των ευρωνενωσιακών σχεδιασμών η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να βάλει και το Κυπριακό. Είναι ενδεικτικό ότι χτες η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «να αναλάβει ενεργότερο ρόλο η ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού».

Παράλληλα, στη συνάντηση, αλλά και αργότερα στις δηλώσεις του ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον «πρωταγωνιστικό ρόλο» που θέλει να παίξει η Ελλάδα στην «ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», προκειμένου αφ' ενός να διασφαλιστούν και αφ' ετέρου να ενισχυθούν οι επενδύσεις των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή. Προκειμένου μάλιστα να ρίξει στάχτη στα μάτια των λαών της περιοχής, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι ότι «η ΕΕ μπορεί να αναδειχθεί σε ένα μοντέλο ειρήνης για την περιοχή»!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ