Τετάρτη 13 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Υπέρ της ΚΑΠ και των μεγαλοαγροτών

Αγροτικές κινητοποιήσεις αποφάσισε, σε σύσκεψη που πραγματοποίησε, το περασμένο Σάββατο, στην Κατερίνη, το λεγόμενο «Πανελλαδικό Συντονιστικό Οργανο», που αποτελείται, κυρίως, από αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ. Οι κινητοποιήσεις αυτές ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσουν στις 22 του Γενάρη και, σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλία, έγινε γνωστό ότι τρακτέρ Λαρισαίων αγροτών θα βγουν στο δρόμο Λάρισας - Ελασσόνας, στο ύψος της Μελούνας και στο δρόμο Λάρισας - Αγιάς, ενώ τρακτέρ αγροτών από τα Φάρσαλα και τη Μαγνησία, θα βγουν στις Μικροθήβες, επί της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Οπως έχουν δηλώσει αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, τα τρακτέρ θα τοποθετηθούν εκατέρωθεν του οδοστρώματος για να μην εμποδίζεται η οδική κυκλοφορία, ο δε Θ. Κοκκινούλης δήλωσε ότι ο αποκλεισμός των δρόμων στη σημερινή φάση, που υπάρχουν οι μεγάλες δυσκολίες λόγω και του κλεισίματος των Τεμπών, ισοδυναμεί με «συνδικαλιστική αυτοκτονία».

Θα πρέπει, εξαρχής, να σημειώσουμε ότι το «πλαίσιο αιτημάτων» που προβάλλουν οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ - τα ίδια προβάλλει και η λεγόμενη «Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή, που συγκροτείται, κυρίως, από αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, όπως και οι συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ - δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά προβλήματα και δεν αναδεικνύει τις ουσιαστικές διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών, ούτε δίνει προοπτική στον αγώνα. Πρόκειται για αιτήματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών και, βεβαίως, κινούνται στην κατεύθυνση αποδοχής της ΚΑΠ και, γενικότερα, του ευρωμονόδρομου.

Χαρακτηριστικό είναι το «αίτημα» που αφορά στο διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη» που συνδέεται με τον αποκλεισμό των μικροκληρούχων, των μικροκαλλιεργητών, των μικροπαραγωγών, όσων φτωχών αγροτών αναγκάζονται να κάνουν και μια ακόμα δουλειά, για να εξασφαλίσουν τα «προς το ζην» και από τις επιδοτήσεις και από την επιστροφή του ΦΠΑ και από τις αποζημιώσεις για καταστροφές στην παραγωγή και, γενικότερα, από όλες τις χρηματοδοτήσεις των αγροτών.

Η ΕΕ και η κυβέρνηση φαίνονται πρόθυμες να ικανοποιήσουν αυτό το «αίτημα», καθότι έτσι θα προωθηθεί πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά η πολιτική μαζικού ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών και περάσματος της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών και αγροτοβιομηχάνων.

Αντικειμενικά, λοιπόν, οι αγροτοσυνδικαλιστές του ευρωμονόδρομου λειτουργούν για τον αποπροσανατολισμό του αγροτικού κόσμου και το παραστράτισμα του αγώνα της αγροτιάς, από τους ουσιαστικούς στόχους και την προοπτική.

Ομως, οι αγωνιζόμενοι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν, τώρα, μεγαλύτερη εμπειρία και δεν πρόκειται, εύκολα, να παρασυρθούν και να παρακάμψουν από το δρόμο που επέλεξαν. Ξέρουν ότι, για να έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα με τον αγώνα τους, χρειάζεται να σταθούν μακριά και να απομονώσουν όσους συμφωνούν και υπηρετούν την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική και, ταυτόχρονα, να συντονίσουν τα αγωνιστικά βήματά τους με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.


Π.Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ