Πέμπτη 14 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
Μοίρασμα εκατομμυρίων σε ιδιώτες

Η «Olympic Handling», που ανήκει στον όμιλο MIG του Α. Βγενόπουλου και η «Aegean Airlines» του Θ. Βασιλάκη, είναι οι δύο βασικοί διεκδικητές - σε σύνολο πέντε - για την εκτέλεση των 24 επιδοτούμενων αεροπορικών γραμμών.

Στις δύο αυτές εταιρείες κυβέρνηση και Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), μοίρασαν πρόσφατα και τη «μερίδα του λέοντος» από τα 11 τακτικά αεροπορικά δρομολόγια εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα οποία εκτελούσαν οι «Ολυμπιακές Αερογραμμές», μαζί με τις 24 επιδοτούμενες γραμμές, οι οποίες πριμοδοτούνται κάθε χρόνο με «ζεστό» κρατικό χρήμα 35 εκατ. ευρώ.

Μετά την ιδιωτικοποίηση του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», κάθε αεροπορική δραστηριότητα αποτελεί πλέον νέο πεδίο σύγκρουσης για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες, καθώς πρόκειται για το μοίρασμα κρατικών κονδυλίων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της ΥΠΑ, στο διαγωνισμό για την εκμετάλλευση των 24 επιδοτούμενων γραμμών έως το 2012, τελικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι αεροπορικές εταιρείες: «Aegean Airlines», «Astra Airlines», «Athens Airways», «Olympic Air» και «Sky Express».

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός αυτός είχε προκηρυχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά ακυρώθηκε λόγω των εκλογών του περασμένου Οκτώβρη.

Πάντως, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η πολιτική ιδιωτικοποίησης του ομίλου ΟΑ, την οποία υπηρέτησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχει ως μόνιμα «θύματα» τους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο των αερομεταφορών, όσο και τον ελληνικό λαό, ο οποίος σύντομα θα κληθεί να πληρώσει πανάκριβες αεροπορικές υπηρεσίες και μόνο σε προορισμούς, που θα κρίνονται επικερδείς από τους επιχειρηματικούς ομίλους. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μελλοντική αεροπορική σύνδεση των απομακρυσμένων ελληνικών νησιών, στη μετά «κρατικής επιδότησης» εποχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ