Πέμπτη 14 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ξεκινούν δυναμικές κινητοποιήσεις
  • Οι αγωνιστικές συγκεντρώσεις που ξεκίνησαν τις προηγούμενες μέρες κλιμακώνονται από τη Δευτέρα 18 του Γενάρη με τους αγρότες της Θεσσαλίας που βγαίνουν στον κόμβο της Νίκαιας
  • Οι αγρότες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, διοργανώνουν δεκάδες κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα

Αποψη από το αγροτικό μπλόκο της Νίκαιας το Γενάρη του 2009
Αποψη από το αγροτικό μπλόκο της Νίκαιας το Γενάρη του 2009
Σε αγωνιστική ετοιμότητα είναι οι μικρομεσαίοι αγρότες όλης της χώρας, που, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ για πανελλαδική κινητοποίηση, βγαίνουν στους δρόμους της πάλης κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που τους ξεκληρίζει. Με τις κινητοποιήσεις τους θα προβάλλουν τα αιτήματά τους για άμεσες και ουσιαστικές λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους, δίνοντας, ταυτόχρονα, προοπτική στον αγώνα, διεκδικώντας μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας, την ερχόμενη Δευτέρα 18 Γενάρη, θα στήσουν δυναμικό και μαζικό μπλόκο, με τα τρακτέρ τους, στον κόμβο της Νίκαιας, μετά από αποφάσεις των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων. Για την καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης, όλες αυτές τις ημέρες πραγματοποιούνται συσκέψεις, περιοδείες και εξορμήσεις στις επαρχίες και τα χωριά.

Στο Νομό Καρδίτσας, ήδη σε πολλά χωριά οι αγρότες έβγαλαν τα τρακτέρ στις πλατείες, ενώ καθημερινά πραγματοποιούνται μαζικές συσκέψεις για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης.

Στο Νομό Λάρισας, σε σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών της επαρχίας Ελασσόνας, που έγινε στην Τσαριτσάνη, αναδείχτηκε Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που θα διευρυνθεί και η οποία θα πάρει μέτρα για την οργάνωση της κινητοποίησης που θα γίνει τις επόμενες μέρες. Επαρχιακές συσκέψεις αναμενόταν να γίνουν χτες το βράδυ στα Φάρσαλα και στην Αγιά.

Σήμερα, οι σταφυλοπαραγωγοί του Τυρνάβου θα βγουν με τα τρακτέρ τους στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με άμεσο αίτημα την καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τις βροχοπτώσεις και άλλες αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Στο Νομό Τρικάλων, σε σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών 9 χωριών του Δήμου Φαρκαδόνας, αποφασίστηκε η συμμετοχή με τα τρακτέρ στο μπλόκο της Νίκαιας. Σύσκεψη για να παρθούν αποφάσεις για την κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα και στο Μεγαλοχώρι.

Σε άλλες πόλεις

Επίσης για τις επόμενες μέρες, μέχρι στιγμής, έχουν αποφασιστεί:

  • Σήμερα, αγροτική συγκέντρωση με τρακτέρ στα διόδια της Πελασγίας, με απόφαση των Αγροτικών Συλλόγων Πελασγίας και Εχιναίων.
  • Την Κυριακή 17 Γενάρη, στον Εβρο, οι αγρότες θα στήσουν μπλόκα στα τελωνεία του νομού, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ενότητα».
  • Από τη Δευτέρα 18 Γενάρη βγαίνουν στο δρόμο του αγώνα οι αγρότες της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
  • Την Τρίτη 19 Γενάρη έχει αποφασιστεί παμπελοποννησιακή κινητοποίηση με συγκεντρώσεις στις πρωτεύουσες των νομών.
  • Στις 22 Γενάρη, στην Κέρκυρα, θα γίνει αγροτικό συλλαλητήριο.
  • Στις 18 Γενάρη, στην Πρέβεζα, θα γίνει σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και Αγροτών, στις 10 το πρωί στο Λούρο, ύστερα από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.

Υπενθυμίζεται ότι αγροτικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας σε Αρτα και Χανιά, ενώ στη Χαλκιδική οι αγρότες παρέμειναν και χτες στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Μουδανιών.

Οξύνονται τα προβλήματα

Η νέα όξυνση των προβλημάτων της είναι «το πρώτο αίτιο» που βγάζει την αγροτιά στο δρόμο. Στη χρονιά που πέρασε - η τρίτη από την έναρξη εφαρμογής της «νέας» ΚΑΠ - οι μικρομεσαίοι αγρότες είδαν το, ήδη πενιχρό, εισόδημά τους να μειώνεται κι άλλο, καθώς:

  • Οι τιμές παραγωγού για το σύνολο, σχεδόν, των γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων έπεσαν και διαμορφώθηκαν σε εξευτελιστικά επίπεδα.
  • Μεγάλες ποσότητες σοδειάς παρέμειναν απούλητες, κυρίως λόγω των αθρόων εισαγωγών ομοειδών αγροτικών προϊόντων που επιβάλλονται μέσω των συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
  • Οι «πετσοκομμένες» επιδοτήσεις περικόπηκαν κι άλλο με τις χρονιάτικες παρακρατήσεις - «νόμιμες» και παράνομες - που έχουν καθοριστεί από την ΕΕ. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι, φέτος, η ενιαία ενίσχυση δίνεται στους δικαιούχους με πολύ μεγάλη καθυστέρηση - η καταβολή της ξεκίνησε στις αρχές της βδομάδας - και σε δόσεις.
  • Το υπέρογκο κόστος παραγωγής ανέβηκε κι άλλο, με τις ανατιμήσεις στα αγροτικά μέσα και εφόδια - σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μηχανήματα, καύσιμα, αγροτικό ρεύμα, νερό άρδευσης κ.ά. - που επέβαλαν οι πολυεθνικές και με τους φόρους που τους χαρατσώνει το κράτος.

Ακόμα χειρότερη θα είναι η φετινή χρονιά καθώς, στο πλαίσιο του λεγόμενου «ελέγχου υγείας» της ΚΑΠ, προβλέπεται: Κόψιμο της ενιαίας ενίσχυσης από τους φτωχούς αγρότες που παίρνουν μέχρι 400 ευρώ ή καλλιεργούν μέχρι τέσσερα στρέμματα, αύξηση της παρακράτησης, από 5% σε 7%, σε όσους παίρνουν επιδοτήσεις πάνω από 5.000 ευρώ το χρόνο, μείωση κατά 50% της επιδότησης των καπνοπαραγωγών, κατάργηση της συνδεδεμένης με την παραγωγή επιδότησης και για τα προϊόντα που υπάρχει ακόμα, περιφερειοποίηση της επιδότησης, που θα μετατραπεί σε «πενιχρό επίδομα».

Ιδιαίτερα, με το διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη», που κάνουν η ΕΕ και η κυβέρνηση, επιχειρείται το μαζικότερο, γρηγορότερο και αγριότερο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, για να περάσει η γη, η παραγωγή και η εμπορία των αγροτικών προϊόντων σε ακόμα λιγότερα χέρια.

Τα αιτήματα

Τα αιτήματα που προβάλλουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, μεταξύ των άλλων, είναι:

  • Αναπλήρωση του εισοδήματος που έχασαν φέτος.
  • Εγγυημένες τιμές για όλα τα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους μικρούς αγρότες.
  • Μη διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα και μη».
  • Προστασία της ντόπιας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων.
  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων, όπως λιπασμάτων, μηχανημάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών κλπ.
  • Πάγωμα των αγροτικών χρεών στους μικρούς και φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες για τρία χρόνια, με παραγραφή των πανωτοκίων. Αμεσο σταμάτημα όλων των πλειστηριασμών και του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
  • Αμεσος διπλασιασμός της προνοιακής αγροτικής σύνταξης και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, κατάργηση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ