Πέμπτη 14 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Πείνα και φτώχεια για τους εργαζόμενους

Στις ΗΠΑ 38 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με κουπόνια σίτισης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τα πάντα για την αμερικανική κυβέρνηση περιστρέφονται γύρω από το κεφάλαιο. Η βιάση και σχεδόν αποκλειστική μέριμνα για τη διάσωση της κερδοφορίας του έχει φέρει στο χείλος της καταστροφής και στην πλήρη απόγνωση πολύ μεγάλο μέρος των εργαζομένων, για τους οποίους η αμερικανική κυβέρνηση μόνο ευχολόγια διαθέτει.

Το 2008, ένα στα πέντε παιδιά κάτω των 18 ετών ήταν σε οικογένειες που διαβιούν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (Census Bureau) το Σεπτέμβρη 2009, εντούτοις όμως τα νούμερα αυτά «έχουν μεγάλες διαφορές από την πραγματικότητα καθώς δε λαμβάνονται υπόψη οι παρούσες οικονομικές συνθήκες, όπως οι εκατοντάδες χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας και οι μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων που έλαβαν χώρα καθ' όλη τη διάρκεια του 2009» αναφέρει η Τζούλια Μπ. Αϊζακς, ερευνήτρια του Ινστιτούτου, αναφερόμενη στην τελευταία έκθεση του προγράμματος σίτισης (SNAP), όπου τουλάχιστον 38 εκατ. άνθρωποι - το ένα όγδοο των Αμερικανών - λαμβάνει κουπόνια σίτισης, αύξηση κατά 24% το χρονικό διάστημα μεταξύ Αυγούστου 2008 και 2009, ενώ η συμμετοχή του κόσμου εκτινάσσεται κάθε μήνα σε νέο ρεκόρ, εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Πάντως μετά τη διάσωση των μεγάλων τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, φυσικά με τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα αναμένεται σύμφωνα με τις πληροφορίες να ανακοινώσει σήμερα τη φορολόγηση των μεγάλων τραπεζών ώστε να «επιστραφούν» τα χρήματα που πλήρωσαν οι πολίτες μέσα στην κρίση για να διασωθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ετσι ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι μέσω του μέτρου αυτού, δηλαδή της φορολόγησης των τραπεζών, τα 700 δισ. δολάρια «θα επιστραφούν στο σύνολό τους» και μάλιστα σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα καθώς ο νόμος για την επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων υπάρχει αλλά... ο πρόεδρος Ομπάμα θέλει να επισπεύσει τη διαδικασία. Παράλληλα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το πακέτο τόνωσης της οικονομίας με τις έκτακτες δαπάνες και τα υπόλοιπα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης «έσωσαν δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας», αλλά προειδοποίησε ότι η πορεία της οικονομίας παραμένει αβέβαιη. Επίσης χτες ξεκίνησε τις ακροάσεις της η νέα «Επιτροπή Διερεύνησης της Χρηματοοικονομικής Κρίσης (FCIC)», για τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση το 2008.

Τέλος, συρρίκνωση της τάξης του 5% κατέγραψε για το σύνολο του 2009, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η οικονομία της Γερμανίας, καθώς η καπιταλιστική κρίση οδήγησε τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να σημειώσει τη χειρότερη μεταπολεμική της επίδοση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ