Πέμπτη 14 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσπάθειες αποκλιμάκωσης

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Με προσωπική επιστολή προς την τουρκική ηγεσία, αργά χτες βράδυ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιχείρησε να βάλει τέλος στο «διπλωματικό πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ Τουρκίας - Ισραήλ εξαιτίας του τρόπου αντιμετώπισης του Τούρκου πρέσβη από τον Ισραηλινό υφυπουργό Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν κατά την επίδοση διαμαρτυρίας προς την Αγκυρα για μια τηλεταινία που το Ισραήλ χαρακτηρίζει «αντισημιτική». Στην επιστολή, όπως ανέφερε το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Νετανιάχου φερόταν να σημειώνει ότι «όλα θα λυθούν με αμοιβαιότητα και σεβασμό. Δεν υπήρχε καμία πρόθεση προσωπικού εξευτελισμού του πρέσβη. Ζητώ συγγνώμη για τον τρόπο με τον οποίο εκφράστηκε η ισραηλινή διαμαρτυρία».

Είχε προηγηθεί σκληρή δήλωση του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος απέρριψε τις «εξηγήσεις» που έδωσε δημόσια ο υφυπουργός Εξωτερικών, χωρίς, όμως, να ζητά ανοιχτά συγγνώμη. Ο Γκιουλ είχε προειδοποιήσει ότι αν δεν υπάρξει επίσημη απολογία από την ισραηλινή κυβέρνηση μέχρι χτες βράδυ, ο Τούρκος πρέσβης θα εγκαταλείψει το Ισραήλ νωρίς σήμερα το πρωί.

  • Με ανοιχτή επιστολή στα ελληνικά ΜΜΕ, ο Ισραηλινός πρέσβης στην Ελλάδα Αλί Γιαχία επιχειρεί να παρουσιάσει την ισραηλινή άποψη για το τέλμα στις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους Παλαιστινίους «ξεχνώντας» την κατοχή, τα τείχη της ντροπής, τη φυλακή της Γάζας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ