Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Σταθερά με τη γραμμή του 15ου Συνεδρίου

  Εχουμε δίκιο και θα νικήσουμε

Μετά το 15ο, το Κόμμα μας, με επικεφαλής την ΚΕ, αποδύθηκε σε μια σκληρή προσπάθεια να βάλει τις αποφάσεις του στη ζωή. Εξοπλισμένο με Πρόγραμμα και Καταστατικό, με τη γραμμή της α/α πάλης, μπήκε σε μια νέα φάση της ιστορίας του. Είχαμε ένα σύνολο δραστηριοτήτων από την ΚΕ μέχρι τις ΚΟΒ και την ΚΝΕ και δώσαμε μια σειρά μάχες όπου δοκιμαστήκαμε όλοι. Χωρίς να υποτιμώ τίποτε, θεωρώ ότι πρέπει να εξαρθούν ιδιαίτερα, στα πλαίσια της συνολικής μας δράσης, τα εξής στοιχεία και πλευρές:

- Οι πρωτοβουλίες μας στο παγκόσμιο ΚΚ, για το συντονισμό και τη συγκρότησή του.

- Η υπεράσπιση του σοσιαλισμού, της θεωρίας του μ-λ και της ιστορίας μας, η αδιαλλαξία απέναντι στον οπορτουνισμό και τη σοσιαλδημοκρατία, η επιμονή στη λενινιστική διδασκαλία.

- Η αντιιμπεριαλιστική μας δράση, η έμπρακτη απειθαρχία στο μονόδρομό τους, η μη επιλογή ιμπεριαλιστή, η άρνησή μας να αποδεχτούμε το ευρω-ΝΑΤΟικό πλαίσιο - «μαντρί», ως το όριο ύπαρξης της χώρας μας και εξάντλησης της δράσης μας.

- Η άσκηση μιας πραγματικά λαϊκής αντιπολίτευσης που εμψυχώνει, μαζί με μια πολιτική πλατιάς συσπείρωσης γύρω από ριζοσπαστικούς στόχους που κρατούν ανοιχτό το δρόμο προς το σοσιαλιστικό μέλλον και από κοινού με ό,τι πιο πρωτοπόρο λαϊκό στοιχείο.

- Η δουλιά αποκάλυψης των κομμάτων και των ηγεσιών - υπηρετών του εκμεταλλευτικού συστήματος, η στάση απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις, σύμφωνα με τα κριτήρια του 15ου.

- Τα συγκεκριμένα πρακτικά βήματα στο κίνημα (ιδιαίτερα το ΠΑΜΕ) και η πρόοδος της ΚΝΕ.

Τέτοια πολιτική, άλλωστε, είχαμε αποφασίσει στο 15ο και τέτοιο κόμμα περιγράφουν τα ντοκουμέντα του. Στερούνται, δηλαδή, σοβαρότητας οι ισχυρισμοί της αντικομματικής ομάδας, περί δήθεν εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής και διαμόρφωσης ενός κόμματος με άλλο χαρακτήρα. Απλώς η ομάδα αυτή έχει άλλη πολιτική γραμμή κι άλλου είδους κόμμα κατά νου. Θέλουν να εγκαταλείψουμε τη γραμμή προσέγγισης της σοσιαλιστικής επανάστασης και της δικτατορίας του προλεταριάτου για να γίνουμε διαχειριστές της εκμετάλλευσης, να καταντήσουμε δηλαδή σαν τους ευρωκομμουνιστές και τους νεοαριστερούς και να προσφέρουμε τις ...αριστερές μας υπηρεσίες στην αστική τάξη. Κι επειδή το Κόμμα αρνείται να πάει «στο γειτονικό βάλτο», το χτυπάνε αγκαλιασμένοι με τον αντίπαλο, που - όπως είναι φυσικότατο - τους πήρε υπό την προστασία του και τους γυροφέρνει - όπως ο γύφτος τη μαϊμού - στα κανάλια και στις ημερίδες. Κι όταν το ΚΚΕ τους διαγράφει, εφαρμόζοντας τους κανόνες λειτουργίας του και τη δημοκρατία του, φωνασκούν και κραυγάζουν για ...διωγμούς λόγω άποψης.

Αυτή η πολιτική είναι αποτελεσματική, ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ που απαιτούνται για να υλοποιηθεί το Πρόγραμμα του ΚΚΕ (είναι άλλο ζήτημα το πόσο επιτυχημένα αυτό γίνεται, με ποιους ρυθμούς κ.ο.κ.). Αυτό είναι ολοφάνερο σε όσους, στοιχειωδώς, έστω, παροικούν στην Ιερουσαλήμ κι έχουν μια βασική πολιτική ενημέρωση. Οχι μόνο γιατί και οι δείκτες, οι επιδόσεις μας δεν είναι στο ίδιο σημείο με το 1996, αλλά και γιατί ο κύκλος των λαϊκών ανθρώπων που προσβλέπουν στο ΚΚΕ διευρύνεται (άλλο τα ερωτηματικά, οι συγχύσεις, οι διαφωνίες που είναι υπαρκτές). Κι αν δεν είναι έτσι, αν δηλαδή η πολιτική μας δεν εγκυμονεί κινδύνους για την εξουσία του κεφαλαίου και τον ιμπεριαλισμό, τότε πώς εξηγείται η λύσσα των αντιπάλων μας, γιατί αυτή η οργανωμένη επίθεση διαρκείας στο ΚΚΕ και την ηγεσία του;

Εχω τη σταθερή πεποίθηση ότι η σοβαρή δυσκολία που σήμερα υπάρχει με τον πολύ αρνητικό σε βάρος μας συσχετισμό και το επίπεδο συνείδησης του λαού μας, θα υπερνικηθεί. Αλλά και στη διεθνή σκηνή τα πράγματα δε θα μείνουν ίδια. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση που κάνουμε, αυτό επιβεβαιώνουν οι μέχρι τώρα εξελίξεις και προβλέψεις μας. Καμιά αναστολή, καμιά αναδίπλωση εξαιτίας των δυσκολιών αυτών. Η αισιοδοξία, όμως, αυτή θα είναι ένα καλό όνειρο, αν κάνουμε πίσω από την πολιτική που έχουμε χαράξει (αυτοί δεν πέφτουν αν δεν τους ρίξεις, αν δεν κάνεις ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΤΙΓΜΗ όλη εκείνη την πολύμορφη δουλιά που δημιουργεί τους όρους για να ανταποκριθείς στην αποστολή σου, αναλαμβάνοντας την ευθύνη και τις υποχρεώσεις που απορρέουν), πολύ περισσότερο, αν ξεστρατίσουμε. Στην προοπτική που επιλέξαμε, αποκτά νόημα η καθημερινή πάλη - και μόνο σ' αυτήν.

Γι' αυτό συμφωνώ με τις Θέσεις της ΚΕ για το 16ο Συνέδριο. Γιατί συνοψίζουν την πείρα, γιατί βγάζουν τα αναγκαία συμπεράσματα και θέτουν στόχους και καθήκοντα προς την κατεύθυνση του Προγράμματός μας, με τρόπο τέτοιο που μας οδηγεί εμπρός. Θεωρώ, επίσης, ότι η απερχόμενη ΚΕ ανταποκρίθηκε, τα 'βγαλε πέρα στον κεντρικό της ρόλο (και γι' αυτό και χτυπιέται με τόση μανία απ' τον αντίπαλο).

ΔΗΜ. Ι. ΤΣΑΒΑΡΑΣ

Γραμματέας της ΝΕ Μεσσηνίας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ