Παρασκευή 15 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Με πέντε φιλομονοπωλιακούς άξονες

Ζεστό χρήμα και άλλα προνόμια προετοιμάζει η κυβέρνηση για το κεφάλαιο, προκειμένου να τονώσει την ανταγωνιστικότητά του και να προωθήσει τη συγκεντροποίηση

Πέντε βασικές παρεμβάσεις αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στο πλαίσιο του διαβόητου Προγράμματος Σταθερότητας, συμβάλλοντας στην υλοποίηση της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής που θα προσφέρει στο ξένο και ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο τους όρους εκμετάλλευσης των εργαζομένων που επιζητά τα τελευταία 18 χρόνια, από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και έπειτα.

Η υπουργός Λ. Κατσέλη διατύπωσε στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο τους πέντε άξονες, που είναι:

  • Επενδύσεις για την αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού.
  • Συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων.
  • Προώθηση μεγάλων παρεμβάσεων και τομών, ρυθμιστικών τομών, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των ιδιωτικών επενδύσεων.
  • Ενίσχυση της εξωστρέφειας και προώθηση των εξαγωγών μας.
  • Ενίσχυση του ανταγωνισμού και της εποπτείας στις αγορές.

Αναλύοντας τους πολιτικούς άξονες, η υπουργός σημείωσε ότι η αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού θα έχει ως αιχμή την «πράσινη ανάπτυξη» και θα περάσει μέσα από την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων (για το 2010 το σχετικό πρόγραμμα έχει ύψος 10,3 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 4,2% του ΑΕΠ, με προοπτική να φτάσει το 5% του ΑΕΠ το 2013). Πέρα από τα ποσοτικά μεγέθη, η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει και το ΕΣΠΑ 2007-2013 προκειμένου να χρηματοδοτήσει αδρά τις επιχειρηματικές δράσεις που επιλέγει η αγορά, ώστε η κρίση να μετατραπεί σε «ευκαιρία».

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 θα αναμορφωθεί ο Ν. 3614 για τις διοικητικές διαδικασίες εκπόνησης των χρηματοδοτικών προγραμμάτων από την Περιφέρεια. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα είναι έτοιμος και ο νέος «αναπτυξιακός» νόμος που θα υπηρετεί τις ίδιες κατευθύνσεις. Στον ίδιο άξονα εντάσσονται και τα μέτρα για τα χρέη, ωστόσο το «μεγάλο στοίχημα» για ΕΕ - κυβέρνηση - κεφάλαιο έχει να κάνει κυρίως με τις νέες διαδρομές του χρήματος, αλλά και με την ενίσχυση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα, η Λ. Κατσέλη είπε ότι «εντός της τετραετίας θα προωθηθεί η ευρύτερη εφαρμογή του Νόμου περί συμπράξεων».

Στον τομέα των πληθωριστικών πιέσεων, η κυβέρνηση θα προωθήσει την ιδέα της «τιμολογιακής ανταγωνιστικότητας». Επί της ουσίας πρόκειται για ένα ξεκαθάρισμα που θα επιτρέψει στις ισχυρότερες επιχειρήσεις να επιβάλουν τους δικούς τους όρους στην αγορά. Γι' αυτό και συνδέει άμεσα αυτόν τον άξονα με τις παρεμβάσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, με μια νέα υπηρεσία εποπτείας της αγοράς και με τη δημιουργία υπηρεσίας για τον αντιμονοπωλιακό έλεγχο, ενώ αλλάζει και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η κυβέρνηση θα εστιάσει ακόμα στην απλούστευση όλων των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, με τα σχετικά νομοσχέδια να κατατίθενται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010. Τέλος, η υπουργός έθεσε ως τελικό στόχο 5ετίας να γίνει η Ελλάδα πόλος εξαγωγής για την αγορά της Ευρώπης, της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ