Παρασκευή 15 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Σινιάλο για πιο σκληρή επίθεση

Τις αξιώσεις των πολυεθνικών βάζει στο τραπέζι και η Α. Μέρκελ

Ξέσπασμα αντιθέσεων ανάμεσα στα κράτη της ευρωζώνης φέρνει η σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης στην πλουτοκρατία που έχει προαναγγείλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ εμφανίστηκε χτες στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης του «Συμφώνου Σταθερότητας», διερωτώμενη «πώς θα τηρήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας», αφού «το ελληνικό παράδειγμα θα μπορούσε να μας δημιουργήσει ισχυρές, πολύ ισχυρές πιέσεις».

Βάζοντας ανοιχτά στο τραπέζι τις αξιώσεις των πολυεθνικών, που θέλουν να κάνουν κερδοφόρες μπίζνες στη χώρα, η Μέρκελ προχώρησε ακόμη και στη διατύπωση συγκεκριμένων αξιώσεων για την ισοπέδωση του ασφαλιστικού συστήματος σε βάρος των Ελλήνων εργαζομένων και αναρωτήθηκε, δήθεν, για το «ποιος θα πει στο ελληνικό κοινοβούλιο ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση των συντάξεων». Στην προσπάθειά της να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις, η Μέρκελ συμπλήρωσε: «Δε νομίζω πως θα τους αρέσει να τους δίνει οδηγίες η Γερμανία, οι Γερμανοί βουλευτές δε θα ήθελαν να τους λέει η Ελλάδα τι θα κάνουν»...

Με αφορμή τις δημοσιονομικές αστοχίες των ελληνικών κυβερνήσεων ο επικεφαλής της ευρωτράπεζας Ζ. Κ. Τρισέ σημείωσε χτες ότι «καμία κυβέρνηση, κανένα κράτος δεν μπορεί να περιμένει ειδική μεταχείριση» και χαρακτήρισε «παράλογες τις υποθέσεις για την έξοδο κράτους από την ευρωζώνη». Η Κεντρική Τράπεζα του ευρωσυστήματος αποφάσισε χτες να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο 1%. Μοναδικός στόχος του, η διοχέτευση άφθονων και και μηδαμινού κόστους κεφαλαίων στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Ταυτόχρονα προαναγγέλλουν τη «σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων» στήριξης της κεφαλαιοκρατίας, προειδοποιώντας για πιθανές συνέπειες σε περίπτωση συνέχισης των «δημοσιονομικών αστοχιών» από τα κράτη μέλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ