Σάββατο 16 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Στο επίκεντρο ο «Καλλικράτης»

Τη Δευτέρα ξεκινούν οι εργασίες

Με δεδομένη τη συναίνεση των δυνάμεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση που στόχο έχει τη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος και την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ξεκινούν τη Δευτέρα οι εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) το οποίο έχει σαν σύνθημα «Πρόγραμμα Καλλικράτης - Το μεγάλο βήμα της Αυτοδιοίκησης».

Οι αιρετοί των παραπάνω δυνάμεων έχουν εκφραστεί θετικά στο εγχείρημα της κυβέρνησης να δημιουργηθούν ισχυρότεροι διοικητικοί μηχανισμοί που θα εξυπηρετούν αποτελεσματικότερα τις αντιλαϊκές επιλογές. Οπως διεφάνη και από τις συναντήσεις και συνεδριάσεις των συλλογικών τους οργάνων που προηγήθηκαν, δεν υπάρχει καμία διαφωνία στην ουσία του πολιτικού περιεχομένου του «Καλλικράτη», που ανάμεσα σε άλλα θα σημάνει για τους εργαζόμενους νέους φόρους, ακριβότερες υπηρεσίες και έργα, παραπέρα απομάκρυνση από τον έλεγχο της δημοτικής δράσης. Επιπλέον, η ανάθεση νέων αρμοδιοτήτων σε δήμους και περιφέρειες θα οδηγήσει σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση δημόσιων ή δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών (Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας) μέσω της «αποκέντρωσης» και της εξάρτησής τους από το τοπικό φορολογικό βάρος.

Ο όποιος «καυγάς» των δυνάμεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και του ΛΑ.Ο.Σ. σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, αναμένεται να γίνει για το χωροταξικό των νέων δήμων - που όπως προβάλλουν αιρετοί που πρόσκεινται στη ΝΔ είναι προαποφασισμένο - για την οικονομική στήριξη των νέων μηχανισμών και για την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων.

Η μόνη διαφορετική πολιτική άποψη παραμένει αυτή της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης», η οποία από καιρό έχει επισημάνει ότι η όποια διοικητική μεταρρύθμιση «είναι ένα ακόμα εργαλείο ώστε και μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως μηχανισμού του κράτους, να προωθηθεί άμεσα η αντιλαϊκή πολιτική, η δημιουργία καλύτερων πλαισίων δράσης του μεγάλου κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ