Σάββατο 16 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΤΟΜΗ ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΚΚΑΛΗ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΟ
Φασιστοειδή βεβήλωσαν ξανά το μνημείο

Η προτομή στη θέση της, απέναντι από το νοσοκομείο του ΔΣΕ στο Γράμμο
Η προτομή στη θέση της, απέναντι από το νοσοκομείο του ΔΣΕ στο Γράμμο
Ξαναχτύπησαν και πάλι κάποια φασιστοειδή, πυροβολώντας αυτή τη φορά την προτομή του Πέτρου Κόκκαλη που βρίσκεται στη θέση Βέρτενικ στο Γράμμο (εκεί που ήταν το νοσοκομείο του ΔΣΕ), η οποία τοποθετήθηκε στις 5 Οκτώβρη του 2008 σε ειδική εκδήλωση από την ΚΕ του ΚΚΕ. Η βεβήλωση του μνημείου έγινε με μονόβολο και βλήθηκαν το ζυγωματικό και το ρουθούνι της προτομής με αποτέλεσμα την παραμόρφωσή της.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Νοέμβρη του 2008 τα ίδια ή άλλα φασιστοειδή έκλεψαν την προτομή και βεβήλωσαν το μνημείο. Παρ' όλα αυτά, η προτομή του αγωνιστή κομμουνιστή και ξεχωριστού επιστήμονα επανατοποθετήθηκε από το ΚΚΕ, στις 21 Ιούνη του 2009. Τα εν λόγω θρασίμια έχουν γνωστό στόχο. Η ενέργειά τους δε στρέφεται μόνο κατά του ΚΚΕ, προσβάλλει τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, καταφέρεται σε βάρος των επιστημόνων που στρατεύτηκαν με το λαϊκό - εργατικό κίνημα και το υπηρέτησαν μέχρι το τέλος της ζωής τους. Είναι φανερός ο φόβος τους. Ο,τι δεν κατάφεραν με τους Γερμανούς ναζί πάτρωνές τους, να καθυποτάξουν δηλαδή το λαϊκό επαναστατικό κίνημα και το προχώρημα της ιστορίας, το προσπάθησαν με τους Αγγλοαμερικανούς ιμπεριαλιστές, αναλαμβάνοντας και πάλι να γίνουν τα πιο υποτελή τσιράκια και να ...καταπιαστούν με τα πιο φρικτά εγκλήματα.

Ας γνωρίζουν όσοι προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες ότι αυτή η πρόκληση και τούτη τη φορά δε θα μείνει αναπάντητη. Το ΚΚΕ θα εντείνει τη δράση του στο λαό και τη νεολαία για να γνωρίσει τη σύγχρονη ιστορία, τις θυσίες και την προσφορά του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, τη δράση αγωνιστών όπως ο Π. Κόκκαλης, που διώχτηκαν γιατί υπηρέτησαν με τη δράση και την επιστήμη τους το δίκιο του λαού, που δε συμβιβάστηκαν με την αστική τάξη.

Εμφανή τα σημάδια του βανδαλισμού
Εμφανή τα σημάδια του βανδαλισμού
Ο Π. Κόκκαλης, κορυφαίος εκπρόσωπος του Υγειονομικού του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, έθεσε την επιστήμη και τη ζωή του στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση του ανθρώπου. Ο Π. Κόκκαλης έγινε μέλος του ΚΚΕ το 1944 και από τον Απρίλη έως τον Οκτώβρη του 1944 διατέλεσε γραμματέας (υπουργός) Υγείας και Πρόνοιας της ΠΕΕΑ (Κυβέρνηση του Βουνού). Στον εμφύλιο πόλεμο συμμετείχε στην Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση, σ' όλη τη διάρκεια της ζωής της, από τη θέση του υπουργού Υγιεινής και Παιδείας. Ο Π. Κόκκαλης τήρησε στο ακέραιο τις αρχές που διακήρυττε, αφιερώνοντας όλες του τις δυνάμεις, στην υπηρεσία του εργαζόμενου λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ