Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αθήνα ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών

Την απόφαση των νέων γιουγκοσλαβικών αρχών να προωθήσουν τις σχέσεις του Βελιγραδίου με όλες τις γειτονικές χώρες, διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Γκόραν Σβιλάνοβιτς, μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Ελληνα ομόλογό του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας δήλωσε επίσης ότι η χώρα του επιδιώκει να επανενταχθεί στη διεθνή κοινότητα, να συντηρήσει τους φίλους που είχε και να αναζητήσει νέους στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Ανακοίνωσε ότι στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας την Τετάρτη θα μεταβεί στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, για να συζητήσει με την εκεί κυβέρνηση για την εφαρμογή της συμφωνίας του Ντέιτον, αλλά και τη δυνατότητα αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Γκ. Σβιλάνοβιτς όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις σχέσεις Βελιγραδίου - Τιράνων σημείωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του συνεχίζει να διαπραγματεύεται για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Τάχτηκε κατά της απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου, σημειώνοντας ότι το Βελιγράδι συνομιλεί με τα Τίρανα, τα οποία επηρεάζουν τους Αλβανόφωνους στο Κόσσοβο, προκειμένου να βρεθεί ειρηνική λύση. Ειδικότερα για την επιρροή της Αλβανίας στους αλβανόφωνους πληθυσμούς στο Κόσσοβο, σημείωσε ότι η γειτονική χώρα είναι έτοιμη, για να εξασφαλίσει συνθήκες κατάλληλες για όλο τον πληθυσμό του Κοσσυφοπεδίου, τόσο για αυτούς που μένουν εκεί όσο και για εκείνους που έφυγαν, με την προοπτική να επιστρέψουν. Με το διάλογο, είπε ο κ. Σβιλάνοβιτς, η χώρα τους αναζητεί λύση και στο θέμα των σχέσεών της με το Μαυροβούνιο.

Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική εργάζεται για την ομαλότητα και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων, προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ όλων των βαλκανικών χωρών.

Μετά τις δηλώσεις τους, οι δύο υπουργοί συνέχισαν τη συζήτησή τους γευματίζοντας. συνομίλησαν για τη συνεργασία σε διμερές επίπεδο, τις τρέχουσες εξελίξεις στη γείτονα χώρα, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλει η νέα κυβέρνηση, προκειμένου να επανενταχθεί στους διεθνείς πολιτικούς και οικονομικούς οργανισμούς, υπολογίζοντας για την πραγμάτωση του εγχειρήματος αυτού στη βοήθεια της Ελλάδας.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από το Βελιγράδι, ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα θα επισκεφθεί το Αγιον Ορος στις 3 Δεκεμβρίου, κατόπιν προσκλήσεως του ηγουμένου της Μονής Χιλανδαρίου, προκειμένου να παραστεί στον εορτασμό των Εισοδίων της Θεοτόκου και στην ολονύχτια δέηση που θα πραγματοποιηθεί στη Μονή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ