Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ανθρωπότητα σε κρίσιμο σταυροδρόμι

  Μερικές επισημάνσεις με αφορμή  τη Διάσκεψη για το Κλίμα και το φαινόμενο των «τρελών αγελάδων»

Ηχρονική σύμπτωση της Διάσκεψης της Χάγης για το Κλίμα με την όξυνση του φαινομένου των «τρελών αγελάδων» στην ΕΕ έρχεται να υπογραμμίσει με συγκλονιστικό τρόπο την τρομακτική απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα από την ασύδοτη δράση του καπιταλισμού. Για πρώτη φορά, μετά τον εφιάλτη της χρήσης πυρηνικών όπλων, γίνεται ορατό και αντιληπτό από ευρύτερες μάζες ότι η λατρεία του κέρδους και της «ελεύθερης αγοράς» έχει οδηγήσει την ανθρωπότητα στο «χείλος της αβύσσου». Ο καπιταλισμός αναπτύσσει αχαλίνωτα τις «παραγωγικές δυνάμεις», με μοναδικό κριτήριο τα υπερκέρδη των πολυεθνικών και την παγκόσμια ηγεμονία του, αδιαφορώντας αν αυτό οδηγεί κατευθείαν στην καταστροφή της βασικής παραγωγικής δύναμης, του ανθρώπου, θέτοντας σε πρωτοφανή κίνδυνο την ίδια την επιβίωσή του πάνω στον πλανήτη. Τα πάντα έχουν αναχθεί σε εμπορεύματα, ακόμα και ο αέρας που αναπνέουμε, ενώ η φύση βιάζεται ασύστολα, καθώς έχει υποταχθεί στον ιερό στόχο της μεγιστοποίησης του κέρδους. Είναι φανερό ότι τα πράγματα βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμο σταυροδρόμι: `Η η ανθρωπότητα θα αποφασίσει να πάρει τις τύχες στα χέρια της και θα απαλλαγεί από την εφιαλτική απειλή, τον ιμπεριαλισμό, ή απλά θα επιβιώνει περιμένοντας το «τέρας» να... γράψει το «τέλος της ιστορίας».

Τα παραπάνω δεν αποτελούν κινδυνολογική και καταστροφολογική πρόβλεψη κάποιων ανοήτως «ανησυχούντων οικολόγων», αλλά χειροπιαστή πραγματικότητα, που η άνευ προηγουμένου καταστροφή του περιβάλλοντος και ο καθημερινός θάνατος της διατροφικής αλυσίδας έρχονται να φωτίσουν με τραγικό τρόπο. Τα στοιχεία είναι συνταρακτικά. Μέχρι το 2100 οι ρύποι που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα πρέπει, σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, να μειωθούν κατά 50% απ' ό,τι είναι σήμερα. Οι ΗΠΑ, η χώρα που εκπέμπει το 24% των παγκόσμιων ρύπων, ενώ διαθέτει το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού, επιδεικτικά και αλαζονικά έχει αρνηθεί να υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο προβλέπει περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 5% μέχρι το τέλος του 2010 σε σχέση με το 1990. Στη διάσκεψη για το Κλίμα που συνεχίζεται στη Χάγη συνεχίζει την ίδια περιβαλλοντοκτόνα τακτική. Επικαλούμενη το γεγονός ότι έχει, ακόμα, δάση, επιχειρεί να κατοχυρώσει το δικαίωμα να ρυπαίνει. Ακόμα χειρότερα. Με το περιβόητο πακέτο «ευελιξίας» υποστηρίζει ότι μπορεί να πουλά «καθαρή» τεχνολογία στις αναπτυσσόμενες χώρες και να «αγοράζει» το δικαίωμα να συνεχίζουν οι βιομηχανίες της την «ανάπτυξή» τους. Αρνείται, με λίγα λόγια, κάθε περιορισμό στην ασύδοτη δράση των πολυεθνικών. Φυσικά, ανάλογη είναι και η στάση των άλλων «ανεπτυγμένων» κρατών της ΕΕ και το παζάρι που γίνεται στη Χάγη έχει στόχο κυρίως τη διάσωση των προσχημάτων και το ρίξιμο στάχτης στα μάτια της παγκόσμιας «κοινής γνώμης». Παράλληλα, βέβαια, υπεισέρχονται και τα συμφέροντα της κάθε χώρας, η υπεράσπιση των οποίων όμως γίνεται μέσα από την ενίσχυση της θέσης των «δικών της» πολυεθνικών και οικονομικών συμφερόντων.

Στο μέτωπο των «τρελών αγελάδων» έχει πλέον αποδειχθεί ότι εδώ και δεκαετίες συντελείται ένα ασύλληπτης έκτασης συνειδητό έγκλημα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων της ΕΕ και όχι μόνο. Παρόλο που οι κυβερνήσεις γνώριζαν ότι το ζωικό κεφάλαιο τρέφεται με κρεατάλευρα, τα οποία από νωρίς είχαν «ενοχοποιηθεί» για τις ολέθριες επιπτώσεις τους στην υγεία των ανθρώπων, ωστόσο σκόπιμα και συνειδητά το απέκρυψαν και επιχείρησαν να καθησυχάσουν την «κοινή γνώμη». Το γεγονός ότι τα θύματα μέχρι τώρα είναι σχετικά λίγα, εξηγείται απλά από την ανυπαρξία ελέγχου σε όλη την έκταση του κυκλώματος παραγωγής - διακίνησης - εμπορίας. Το ανύπαρκτο καθεστώς ελέγχου αποτελεί συνειδητή επιλογή της ΕΕ και μάλιστα έχει προσλάβει την ισχύ νόμων και οδηγιών. Το γεγονός ότι οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ αρνήθηκαν προχτές να πάρουν οποιοδήποτε μέτρο ελέγχου και προστασίας της υγείας των «καταναλωτών», επιβεβαιώνει περίτρανα ότι πάνω από όλα βάζουν το συμφέρον των βιομηχανιών τροφίμων και των πολυεθνικών, τα συμφέροντα της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης. Πάνω απ' όλα υπολογίζουν τα συμφέροντα του συστήματος, γιατί, για παράδειγμα, η απόσυρση των κρεατάλευρων μόνο για τη Γαλλία θα αύξανε το κόστος παραγωγής κατά 471 εκατ. δολάρια το χρόνο. Χρειάζεται μάλλον να επισημανθεί ότι πριν από τις «τρελές αγελάδες» είχαν διαπιστωθεί άλλα εγκλήματα σε βάρος της διατροφής και της υγείας των ανθρώπων, όπως οι διοξίνες στα κοτόπουλα και χοιρινά, τα ορυκτέλαια στο μαγειρικό λάδι, τα λιστέρια στα τυριά και κρέατα, το αντιψυκτικό στα κρασιά, και άλλα, τα οποία είναι μάλλον βέβαιο ότι συνεχίζονται. Η στάση της κυβέρνησης Σημίτη σε όλα τα παραπάνω (σ.σ. ο χώρος δεν επιτρέπει αναλυτικότερη αναφορά) είναι αντάξια ενός γλοιώδη διαχειριστή των επιλογών της παγκοσμιοποίησης, χωρίς, περιττούς, όρους και προϋποθέσεις για την προστασία της εγχώριας παραγωγής και της υγείας.

Τα καυτά προβλήματα επιβίωσης κυριολεκτικά που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα μπορεί να αποτελέσουν νέα πεδία ανειρήνευτης ταξικής αναμέτρησης και να συσπειρώσουν πολύ ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις. Οι αιτίες και ο εχθρός είναι περισσότερο από ποτέ ολοφάνερα και άρα μπορεί να υπάρξει στέρεα βάση του μετώπου σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες ότι η απειλή για την ανθρωπότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί με κάποιες λύσεις διαχειριστικού χαρακτήρα. Οπως επίσης δεν μπορεί παρά ο αγώνας αυτός να έχει στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, η αναγκαιότητα του οποίου είναι όσο ποτέ επίκαιρη.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ