Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ»
Πολιτικά επικίνδυνες διατάξεις

Αυξημένη «πολιτική επικινδυνότητα» περιέχουν οι διατάξεις της συμφωνίας για «την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος» και τη λειτουργία του «περιφερειακού κέντρου της πρωτοβουλίας συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Μπορεί η πρόθεση της σύμβασης να φαίνεται καλή, αλλά είναι σίγουρο ότι τα αποτελέσματά της θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα, παρατήρησε η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη στην παρέμβασή της. Ο όρος «διεθνής εγκληματική δραστηριότητα» που περιέχεται στη σύμβαση, τόνισε η Λ. Κανέλλη, αφήνει ένα απέραντο πεδίο πολιτικής χρήσης του όρου, αφού κανένας δε δίνει εγγυήσεις για το αντίθετο. Αξίζει δε, να σημειωθεί ότι από την «πρωτοβουλία συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης» εξαιρέθηκε η Γιουγκοσλαβία, γεγονός που, όπως σχολίασε η βουλευτής του ΚΚΕ, δίνει την εντύπωση ότι ορίζεται ο κόσμος κατά το δοκούν με βάση γεωπολιτικά συμφέροντα.

Στη σύμβαση αναφέρεται ότι το Κέντρο της «πρωτοβουλίας» θα χρησιμοποιεί και θα αποθηκεύει «προσωπικά δεδομένα» δημιουργώντας έτσι μία «Παρά Σένγκεν» δίπλα στη Συμφωνία Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επικίνδυνη είναι και διάταξη που αναφέρεται στην παρακολούθηση ατόμων που είναι «ύποπτα διάπραξης» εγκλήματος, αφού έτσι δημιουργείται μία ζώνη κρατών της συμφωνίας μέσα στην οποία θα ανθεί η παρακολούθηση «υπόπτων». Επίσης, η είσοδος διωκτικών αρχών σε άλλες χώρες της συμφωνίας ή οι οργανωμένες από κοινού επιχειρήσεις δημιουργούν σοβαρά προβλήματα σε μία περιοχή με διαφορετικές νομοθεσίες, οι οποίες μάλιστα αλλάζουν κάθε τόσο.

Ολα τα παραπάνω, κατέληξε η Λ. Κανέλλη, περιέχουν μεγάλη πολιτική επικινδυνότητα και το ΚΚΕ δεν μπορεί να ψηφίσει τη συμφωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ