Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Επιδιώκουν την εκτόνωση...

«H κυβέρνηση με επικεφαλής τον Κ. Σημίτη και με ορίζοντα τετραετίας θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες», για να εφαρμόσει την πολιτική της και να ανταποκριθεί στις «δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι του ελληνικού λαού».

Η παραπάνω δήλωση του Δ. Ρέππα, που έγινε χτες στον απόηχο της απόλυσης Πάγκαλου, δηλώνει την προσπάθεια της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να κλείσει τον κύκλο των συζητήσεων που έχουν ανοίξει στο φόντο της κρίσης που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος. Ο ίδιος λόγος οδήγησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να διαψεύσει χτες δημοσιεύματα, που έφεραν τον Κ. Σημίτη να έχει δηλώσει σε συνεργάτες του ότι δε θα επιτρέψει να τον «φθείρουν» οι αμφισβητήσεις και να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να φύγει...

Οσο για την αποπομπή Πάγκαλου, ο Δ. Ρέππας επανέλαβε τα όσα είπε και προχτές, ενώ απάντησε ότι η κυβέρνηση είναι «ανθεκτική» για να αντέξει την κριτική του πρώην υπουργού. Σχολιάζοντας την παρέμβαση Τσοχατζόπουλου, που φάνηκε να στηρίζει τον αποπεμφθέντα υπουργό, σχολίασε ότι «έχει την ουσία και την αξία της», αλλά αρνήθηκε να δώσει συνέχεια, λέγοντας ότι «δε θα μετατραπούμε σε κριτές και βαθμολογητές των δηλώσεων συναδέλφων». Αναφερόμενος στον Γ. Παπανδρέου, τέλος, εξέφρασε την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «ασκεί τα καθήκοντά του με απόλυτη επιτυχία».

Σε μια ανάλογη προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, επιδόθηκε χτες και ο Κ. Σκανδαλίδης, που, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, επανέλαβε ότι το πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ είναι οι «διερμηνείς». Ανακοίνωσε, δε, ότι η Σύνοδος του ΠΑΣΟΚ για τα οργανωτικά θέματα (αρχές Δεκέμβρη) «δεν παίρνει αποφάσεις» και πως τα συμπεράσματά της, απλώς, θα αποτελέσουν βάση μιας επόμενης συζήτησης... Ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι εσωκομματικές εκλογές θα διεξαχθούν στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ η επόμενη συνάντηση Σημίτη - Πάγκαλου θα γίνει στη συνεδρίαση του ΕΓ στις 27 Νοέμβρη.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε χτες και ο Ε. Βενιζέλος. Ο υπουργός Πολιτισμού (που θα διατηρήσει την ιδιότητα του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του Συντάγματος) απέφυγε να επανέλθει σε δηλώσεις για την αποπομπή Πάγκαλου.

Από τη δική του πλευρά, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα δείξει ότι προχωρά. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι δεν ενοχλείται από τον εσωκομματικό διάλογο, καθώς, όπως είπε, ακούει τις διαφορετικές απόψεις για να έχει η εξωτερική πολιτική της χώρας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Ωστόσο, η προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι είναι δύσκολο να επιφέρει τη νηνεμία. Ενδεικτική είναι η πρόβλεψη του Π. Αυγερινού, ο οποίος μίλησε χτες για «προβλήματα» και «συγκρούσεις», που θα εκδηλωθούν σε θέματα, όπως το εργασιακό, αλλά και οι δηλώσεις Καστανίδη. Ο πρώην υπουργός είπε ότι το νομοσχέδιο για τα εργασιακά πρέπει να τύχει της έγκρισης της ΚΟ πριν προωθηθεί για ψήφιση, ενώ χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» την άποψη για διαρχία στο ΠΑΣΟΚ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ