Τετάρτη 20 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Η ΠΑΣΚΕ στρώνει το δρόμο στο νέο αφεντικό

Να προλειάνουν το έδαφος για το νέο «αφεντικό» των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και ταυτόχρονα να υπερασπίσουν την αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που έχει αρχίσει να «ξεφτίζει» στα μάτια των εργαζομένων του ναυπηγείου, επιχείρησαν χτες οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, με πρωτεργάτη την ΠΑΣΚΕ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου των προέδρων της ΓΣΕΕ, της ΠΟΕΜ (Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου), του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Συλλόγου Διπλωματούχων Ναυπηγών που εμφανίστηκε και ως εκπρόσωπος του ΤΕΕ.

Η πρόταση που κατέθεσαν έχει τίτλο «ενιαίος φορέας ναυπηγικής βιομηχανίας με συμμετοχή του δημοσίου». Φωτογραφίζει καθαρά ως νέο ιδιοκτήτη του ναυπηγείου το Ν. Ταβουλάρη, στον οποίο οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, έχουν παραδώσει τα ναυπηγεία της Ελευσίνας και του Νεωρίου της Σύρου. Ετσι τώρα ο ίδιος εμφανίζεται από τις συνδικαλιστικές δυνάμεις της υποταγής, που έχουν συμβάλει καθοριστικά σε κάθε αντεργατική επιλογή σε βάρος συνολικά της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας, ως «σωτήρας» και για το ναυπηγείο του Σκαραμαγκά, με την διαφορά ότι ...«θα ελέγχεται από το δημόσιο»! Να σημειωθεί ότι η ΠΑΣΚΕ με την βοήθεια της ΔΑΚΕ είχε πρωτοστατήσει στο ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην γερμανική πολυεθνική HDW - που στη συνέχεια το 2005 απορροφήθηκε από την επίσης γερμανική πολυεθνική Thyssen Krupp - με τα γνωστά σημερινά δραματικά αποτελέσματα. Επίσης η ΠΑΣΚΕ στήριξε απροκάλυπτα την Thyssen στην προσπάθεια τεμαχισμού του ναυπηγείου και στην πώληση του τμήματος τροχαίου υλικού σε εταιρεία - φάντασμα με αποτέλεσμα οι 160 εργαζόμενοι του τμήματος να βρεθούν στον αέρα και να είναι απλήρωτοι εδώ και 9 μήνες. Ωστόσο οι συνδικαλιστές του συμβιβασμού δεν παρέλειψαν να εκφράσουν την ... συμπαράστασή τους στους 160 εργαζόμενους.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, αφού απέρριψε την πρόταση για επαναφορά του ναυπηγείου στον κρατικό έλεγχο - πρόταση της αγωνιστικής παράταξης της Εργοστασιακής Επιτροπής που συνεχώς κερδίζει έδαφος ανάμεσα στους εργαζόμενους - ανέφερε χαρακτηριστικά, ανάμεσα στα άλλα, ότι «μπορεί το δημόσιο να παίξει ρόλο να διαμορφωθεί ένα συμμετοχικό σχήμα» δηλαδή με την συμμετοχή ιδιώτη «το οποίο θα περιλάβει όλα τα ναυπηγεία της χώρας», ενώ ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ, οποίος είναι και αντιπρόεδρος του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ» των εργαζομένων στο ναυπηγείο, χωρίς να κρύβει λόγια ανέφερε σχετικά με το νέο ιδιοκτήτη: «δεν πρέπει να λοιδορούμε τους Ελληνες που μπορούν να λειτουργήσουν σε αυτό τον τομέα. Οι Γερμανοί θα φύγουν, ο Ελληνας θα μείνει εδώ» και κατέληξε: «Παπούτσι από τον τόπο σου κι ας είναι μπαλωμένο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενιαίο μέτωπο για ναυπηγεία στην υπηρεσία του λαού (2012-08-09 00:00:00.0)
Ζεστό χρήμα στην «Thyssen», στον αέρα οι εργαζόμενοι (2009-12-24 00:00:00.0)
Μεγαλώνει η ανησυχία των εργαζομένων (2009-12-11 00:00:00.0)
Διασφαλισμένη η πολυεθνική στον αέρα οι εργαζόμενοι (2009-11-14 00:00:00.0)
Αντίπαλός τους η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων (2009-06-18 00:00:00.0)
Ωρα ευθύνης για τους εργάτες (2008-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ