Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΥΓΕΙΑ
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Χωρίς διάγνωση σοβαρές αγγειακές παθήσεις

Η έλλειψη οργανωμένου δημόσιου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία διάγνωσης σοβαρών αγγειακών παθήσεων με αποτέλεσμα να χάνονται ζωές.

Ετσι λοιπόν 5-10% των ηλικιωμένων πάνω από 65 ετών έχουν -χωρίς να το γνωρίζουν- ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής που όταν πάθει ρήξη τότε πεθαίνουν 8 από τους 10 ασθενείς. Επίσης 10% πάνω από 50 χρονών έχουν -χωρίς και εκείνοι να το γνωρίζουν- χρόνια αρτηριακή αγγειοπάθεια.

Τα παραπάνω παρουσιάστηκαν προχτές σε συνέντευξη Τύπου ενόψει του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αγγειολογίας και Αγγειοχειρουργικής που θα γίνει στις 21- 24/11/2010 στο Ζάππειο. Τα κενά στην ΠΦΥ επιχειρούν να τα καλύψουν τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όπως και της ΝΔ με τη μετάθεση των ευθυνών τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία σε πολλές περιπτώσεις μαζί με την υποκατάσταση υποβαθμίζει και αυτές τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Το συνέδριο της αγγειολογίας είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και αποτελεί μέρος της ενημέρωσης που γίνεται στα πλαίσια του Δικτύου ΠΦΥ με τα δημοτικά ιατρεία σε εφτά διαμερίσματα. Μάλιστα ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Ελευθέριος Σκιαδάς, που παραβρέθηκε στη συνέντευξη, τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να μπει και νομοθετικά επικεφαλής στην πρόληψη ώστε η απλώσει η πληροφόρηση στις γειτονιές. Μ' άλλα λόγια η πρόληψη περιορίζεται μόνο στην ενημέρωση αντί να γίνουν οργανωμένες γενικές έρευνες μέσα στο γενικό πληθυσμό που θα εντοπίσουν όσους έχουν -όπως στις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν- άγνοια από τι πάσχουν και στη συνέχεια να έχουν την απαραίτητη αντιμετώπιση. Στο δημοτικά ιατρεία του Δήμου Αθηναίων υπηρετούν μόλις τρεις αγγειολόγοι, πού -όπως και τα ιατρεία- δεν μπορεί να καλύψουν τις ανάγκες της ΠΦΥ που υπάρχουν γενικά στην Αττική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ