Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Σοκ και δέος» στους «Δημοκρατικούς»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ηχηρό ράπισμα δέχτηκε η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και το Δημοκρατικό Κόμμα από τους ψηφοφόρους της πολιτείας της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, που μετά από μισό αιώνα γύρισαν την πλάτη τους στους Δημοκρατικούς και υπερψήφισαν τον Σκοτ Μπράουν, τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, για να αντικαταστήσει τον γερουσιαστή Τεντ Κένεντι, ο οποίος απεβίωσε τον Αύγουστο του 2009. Μία επώδυνη ήττα όπως ήδη χαρακτηρίστηκε ακριβώς στη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων εκ μέρους του Μπαράκ Ομπάμα. Επώδυνη μεν αλλά όχι τυχαία, καθώς πολύ γρήγορα «η αλλαγή» που υποσχέθηκε ο Ομπάμα αποδείχτηκε «ψευδαίσθηση» και πλέον χαμένη...

Σύμφωνα με τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ο Μπράουν κέρδισε καταλαμβάνοντας 52% των ψήφων έναντι 47% της υποψηφίας των Δημοκρατικών Μάρθα Κόουκλι, γενικής εισαγγελέα (υπουργού Δικαιοσύνης της πολιτειακής κυβέρνησης). Η απώλεια της έδρας της Μασαχουσέτης, ενός παραδοσιακού προπύργιου των Δημοκρατικών, σημαίνει και την απώλεια της αποκαλούμενης «υπερπλειοψηφίας» (απόλυτη πλειοψηφία) που έχαιραν μέχρι χτες, συνεπώς κατά τους αναλυτές θέτει εν αμφιβόλω «την υπερψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων που σχεδίαζαν οι Δημοκρατικοί, όπως η αναμόρφωση του συστήματος Υγείας στις ΗΠΑ, αν δεν υπάρξουν σημαντικές τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο που θα πείσει έστω ένα Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή από τους συνολικά 41 να το ψηφίσει». Διαβλέπουν επίσης ότι και οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που οραματίζονταν οι Δημοκρατικοί έχουν αμφίβολο μέλλον, ιδίως στους τομείς της Ενέργειας και της Μετανάστευσης. Εντούτοις και αυτή η ανάλυση πάσχει καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα κάνει «υποχωρήσεις» όχι «εξαναγκασμού» λόγω της πίεσης των Ρεπουμπλικανών, αλλά στο πλαίσιο της πολιτικής του που δεν είναι άλλη από την προάσπιση του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων των ΗΠΑ.

Η ήττα στη Μασαχουσέτη ερμηνεύεται ως «προειδοποιητικό σήμα» για πολλούς Δημοκρατικούς ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο στις 2 Νοέμβρη, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι ελπίζουν ότι θα ανακτήσουν το έδαφος που είχαν χάσει το 2006. Εξάλλου όπως σημείωσε η Λίντα Φάουλερ, καθηγήτρια στο Ντάρτμαουθ Κόλετζ, το αποτέλεσμα αντανακλά την ανησυχία των ψηφοφόρων για την ανεργία και τη δριμεία οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και την οργή τους για τη «διάσωση» των τραπεζών.

Πάντως στο ένα χρόνο από τη «σαρωτική νίκη» των Δημοκρατικών και του ίδιου του προέδρου Ομπάμα, το κυβερνών κόμμα μετράει τρεις ήττες στη σειρά σε εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς προηγήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη κυβερνητών. «Ο πρόεδρος αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει απογοήτευση εκεί έξω και είναι και ο ίδιος απογοητευμένος», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς, ενώ λίγο αργότερα ο ύπατος σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα, Ντέιβιντ Αξελροντ, δήλωσε σύμφωνα με το BBC ότι ο πρόεδρος θα επανεξετάσει την τακτική του, αλλά η ουσία της πολιτικής του ατζέντας δεν αλλάζει...

Στο μεταξύ, ο Ερολ Σούβερς, υποψήφιος του προέδρου Ομπάμα για να ηγηθεί της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αεροπορικής Ασφάλειας (TSA), ανακοίνωσε χτες ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του, καθώς μπλοκαρίστηκε από τους Ρεπουμπλικανούς στη Γερουσία, μετά την πολεμική που ξέσπασε για τη χρήση από τον ίδιο ομοσπονδιακών αρχείων για προσωπικούς σκοπούς στα τέλη της δεκαετίας του '80, όταν εργαζόταν για το FBI.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποψηφιότητες για τις προεδρικές (2019-02-20 00:00:00.0)
Συνέδριο «Δημοκρατικών» με αποκαλύψεις, διαδηλώσεις, παραιτήσεις... (2016-07-26 00:00:00.0)
Σταθερά ισχυροί οι Τραμπ και Κλίντον, παρά τις πρωτιές των Κρουζ και Σάντερς (2016-04-07 00:00:00.0)
Σχέδια Ομπάμα για βιοκαύσιμα και «πράσινη ενέργεια» (2010-02-04 00:00:00.0)
Διά βοής το χρίσμα στον Ομπάμα (2008-08-29 00:00:00.0)
Μπάρακ Ομπάμα (2008-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ