Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Στήνονται και άλλα προσχήματα

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Η «αλ Κάιντα» και οι οργανώσεις που συνεργάζονται με αυτήν, όπως η ισλαμιστική «Λασκάρ ε Τάιμπα», η οποία δραστηριοποιείται στο Πακιστάν και φέρεται να κρύβεται πίσω από τις αιματηρές επιθέσεις του 2008 στη Βομβάη, στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση όλης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά ακόμη και στην πρόκληση πολέμου μεταξύ Ινδίας - Πακιστάν. Αυτό υποστήριξε, χτες, από το Νέο Δελχί, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο επίσκεψης, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς. Φυσικά, αυτές οι οργανώσεις, που ήταν κατασκευάσματα της CIA, σήμερα επίσης χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για να δικαιολογούνται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε μια τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας περιοχή.

Την ίδια στιγμή, στο Πακιστάν, και ενώ υπό πέπλο σιωπής συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του πακιστανικού στρατού στις βορειοδυτικές επαρχίες, αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν πιθανές «θέσεις» των Ταλιμπάν και άλλων συμμάχων τους στην περιοχή Ντιγκάν στο βόρειο Ουαζιριστάν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 άτομα, όπως διαρρεόταν από πακιστανικές πηγές. Την ίδια ώρα, στην Πεσαβάρ, από έκρηξη βόμβας δίπλα στο αυτοκίνητό του, τραυματιζόταν ο Αουρανγκζέμπ Καν, μέλος του εθνικιστικού κόμματος των Παστούν στο Πακιστάν, ο οποίος έχει ανοιχτά ταχθεί κατά της δράσης των Ταλιμπάν και άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων. Εκτός του Καν τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις άνθρωποι.

Στο γειτονικό Αφγανιστάν, από την άλλη, δύο 24ωρα μετά την επίθεση καμικάζι Ταλιμπάν στο κέντρο της Καμπούλ, μια ειδική επιτροπή, αποτελούμενη από αξιωματούχους της κυβέρνησης Καρζάι, του ΟΗΕ, αλλά και εκπροσώπους των χωρών - μελών που συμμετέχουν στη ΝΑΤΟική κατοχική δύναμη έθετε ως στόχο «την αύξηση των αφγανικών δυνάμεων - στρατού και αστυνομίας - από 191.000 που αριθμούν σήμερα σε 400.000 εντός πενταετίας». Η επιτροπή υποστηρίζει ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος αποτελεσματικής αντιμετώπισης της δράσης των Ταλιμπάν.

Στο πλαίσιο αυτό, προφανώς, εντάσσεται και η νέα «κρούση» του στρατιωτικού διοικητή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ναυάρχου Τζέιμς Σταυρίδης, προς τη Μόσχα. Οπως είπε, «υπάρχουν πολλά περιθώρια ακόμη μεγαλύτερης συνεργασίας με τη Ρωσία σε διάφορους τομείς όσον αφορά στο Αφγανιστάν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ