Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Διμερείς σχέσεις και «διαγκωνισμοί» για το Παλαιστινιακό

ΡΙΑΝΤ.--

Το τέλμα στην ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική διαδικασία» και οι ενδεχόμενες εξελίξεις στο θέμα αυτό φαίνεται ότι κυριάρχησαν στη συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Σαουδάραβα βασιλιά Αμπντουλάχ, αργά το βράδυ της Τρίτης στη σαουδαραβική πρωτεύουσα. Και οι δύο συμφώνησαν ότι η διαδικασία «θα πρέπει να αναθερμανθεί» προκειμένου να ολοκληρωθεί «με την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ».

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι στο Ριάντ, τις τελευταίες ημέρες, έχουν μεταβεί, με διαφορά 24ώρων, οι περισσότεροι Αραβες ηγέτες (ο Σύρος Πρόεδρος Ασαντ, ο Αιγύπτιος ομόλογός του Χόσνι Μουμπάρακ αλλά και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς). Οπως διαρρέεται, βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες διαμόρφωσης μιας κοινής αραβικής θέσης ενόψει της νέας αμερικανικής διπλωματικής πρωτοβουλίας που αναμένεται να παρουσιάσει στους εμπλεκομένους ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Ομπάμα, Τζορτζ Μίτσελ, ο οποίος βρίσκεται, ήδη, στο Λίβανο.

Αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί λεπτομερώς η κοινή αυτή θέση, αναμένεται ότι πυρήνας της είναι το παλαιστινιακό αίτημα για ολικό «πάγωμα» του εποικισμού. Επίσης, σαφές είναι ότι η τουρκική ηγεσία επιδιώκει, συμμετέχοντας σε αυτές τις συναντήσεις, να ενισχύσει το «φιλο-παλαιστινιακό» προφίλ που «χτίζει» τους τελευταίους μήνες προκειμένου ν' αναλάβει έναν ενεργότερο διαμεσολαβητικό ρόλο στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή.

Εκτός του Παλαιστινιακού, οι Αμπντουλάχ και Ερντογάν συζήτησαν και τρόπους αναβάθμισης των διμερών τους σχέσεων αλλά και την προώθηση συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Τουρκίας και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ