Σάββατο 23 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διάχυση ψευδαισθήσεων

Κλίμα «ηρεμίας» πριν τη «θύελλα» επικρατεί στον Ελληνικό Κινηματογράφο λόγω της ανακοίνωσης του ΥΠΠΟ-Τ ότι το κινηματογραφικό σ/ν που ετοιμάζει θα τεθεί προς «διαβούλευση» το Φλεβάρη.

Οι σχετικές κυβερνητικές προθέσεις είναι γνωστές από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τον κινηματογράφο, προπάντων από τα έργα των προηγούμενων κυβερνήσεών του, που έθεσαν τις θεσμικές βάσεις για την εμπορευματοποίηση στην κινηματογραφική τέχνη προς όφελος του οπτικοακουστικού κεφαλαίου.

Ωστόσο, μέρος των κινηματογραφιστών, με αιχμή το μόρφωμα «κινηματογραφιστές στην ομίχλη», όπου «συγκατοικούν» δημιουργοί, παραγωγοί και διανομείς, παρά τις αγεφύρωτες αντικειμενικές αντιθέσεις τους, εξέφρασαν σε ανακοίνωση την «ικανοποίησή» τους για την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ-Τ : «Με μεγάλη μας χαρά διαπιστώνουμε την ανησυχία και ευαισθησία του ΥΠΠΟ και της ηγεσίας του για την τύχη του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης» (σ.σ. το υπουργείο απάντησε στην απόφαση 19 σκηνοθετών να μη συμμετέχουν στο φεστιβάλ). Και σημειώνουν: «Ελπίζουμε να είναι ο καλός οιωνός για την αντίστοιχη ευαισθησία και φροντίδα στα συνολικότερα αιτήματα όσων παράγουμε τον ελληνικό κινηματογράφο»!

Τα παραπάνω θυμίζουν την ψευδαίσθηση ότι ο καπιταλισμός θα «λύσει» τα προβλήματα του κινηματογράφου προς όφελος ...όλων! Κάτι που, κι αν ήταν δυνατόν πριν μισό αιώνα, σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες, συσχετισμούς και με την κινηματογραφία του σοσιαλισμού που «πίεζε» την πολιτιστική πολιτική των αστικών κρατών, αποδείχνοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης του κινηματογράφου με όρους καλλιτεχνικής δημιουργίας και όχι κερδοσκοπίας ολίγων, σήμερα, με βάση τον προσανατολισμό της ΕΕ για τα οπτικοακουστικά, είναι εντελώς αδύνατον.

Στο μεταξύ, με αφορμή τις προβολές που ετοιμάζει η «ομίχλη» (28/1-3/2) στο «Ολύμπιον» της Θεσσαλονίκης, Βορειοελλαδίτες σκηνοθέτες, μέλη της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, απορούν: «Πώς ένας θεσμικός φορέας όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποκύπτει στους Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη και προβάλλει μέσα από τους χώρους του αυτούς που αμφισβήτησαν και υπονόμευσαν τη λειτουργία του Φεστιβάλ με την αποχή τους από αυτό και μάλιστα στην επέτειο των 50 χρόνων του (...)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ