Σάββατο 23 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Κέδρος»: «Ουίλιαμ Σαίξπηρ "Ανθολόγιο"» (μετάφραση - επιλογή κειμένων Ερρίκος Μπελιές. Ο γνωστός μεταφραστής κλασικών και νεότερων ξένων δραματουργών, έχοντας μεταφράσει σχεδόν όλα τα έργα του Σαίξπηρ, με τον τόμο αυτό - 386 σελίδες, εικονογραφημένο με έργα τέχνης που παραπέμπουν σε σαιξπηρικά έργα, ανθολογεί αποσπάσματα σαιξπηρικών έργων, καταχωρισμένα σε θεματικές ενότητες. Λ.χ. στην αγάπη, τον έρωτα, την αλήθεια - το ψέμα, τις αρετές - τα ελαττώματα, τη δικαιοσύνη - τους νόμους, το θάνατο, τον πόλεμο - την ειρήνη, τα πλούτη - τη φτώχεια, το κάλλος - την ασχήμια, τη λαγνεία - την απιστία, την εξουσία - το κράτος κλπ. Μερικά αποσπάσματα, με τη συντομία και νοηματική πυκνότητά τους αποτελούν σοφές ρήσεις του μέγιστου ελισαβετιανού ποιητή). Φρανσουά Πετί ντε λα Κρουά «Χίλιες και μία ημέρες (Η άγνωστη Χαλιμά)» (απόδοση Βασιλική Βασ. Γρηγοροπούλου. Παλιό περσικό μυθιστόρημα, εφάμιλλο του «Χίλιες και μία νύχτες», που μετέφρασε από τα περσικά το 17ο αιώνα ο Γάλλος ανατολιστής Φρανσουά Πετί ντε λα Κρουά, με βάση χειρόγραφο που του χάρισε ο αρχηγός των σούφι των Ισπαχάν. Το μυθιστόρημα αφορά σε ιστορίες αγάπης γυναικών, με φόντο την Ανατολή). Γιάννης Γρηγοράκης «Ο διαβήτης του Πλάτωνα» (μυθιστόρημα). Ισπανοελληνική Πολιτιστική Εταιρία Αρχιπελάγους «Νάξος»: Λευτέρης Καρυστιναίος - Αντον Μαρτίνεθ Αρτιέδα «Φολέγανδρος (εικόνες και κείμενα) και το ναυάγιο του Eros» (πρόλογος Κωνσταντίνος Ν. Δανασσής. Ερευνα για την ιστορία της Φολεγάνδρου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Για τις αρχαιότητες, τη φύση, το περιβάλλον, τη ζωή, τις παραδόσεις των άλλοτε αρκετών κατοίκων της, τη ναυτική ιστορία της. Κι ακόμη τη χρησιμοποίησή της ως τόπο εξορίας των πρώτων αγωνιστών των σοσιαλιστικών ιδεών, όπως ο Αβραάμ Μπεναρόγιας και τριών συντρόφων του στη «Φεντερασιόν» που εξορίστηκαν στο νησί στη δεκαετία του 1910 και κομμουνιστών στις δεκαετίες του 1920, 1930, 1940, μεταξύ των οποίων ο Γιώργης Τρικαλινός, του οποίου μαρτυρία περιλαμβάνεται. Τέλος αναφέρεται εκτενώς και το ναυάγιο του πλοίου «Eros» το 1943).

-- «Μεταίχμιο»: Τζορτζ Τσόνσον «Τα δέκα πιο όμορφα πειράματα» (μετάφραση Γιώργος Μπαρουξής. Το βιβλίο ιστορεί διάσημα πειράματα των: Γαλιλαίου, Γουίλιαμ Χάρβεϊ, Νεύτωνα, Αντονάν - Λοράν Λαβουαζιέ, Λουΐτζι Γκαλβάνι, Μάικλ Φαραντέι, Τζέιμς Τζάουλ, Α. Μάικελσον, Ιβάν Παβλόφ, Ρόμπερτ Μίλιγκαν). Τζέραλντ Κλαρκ «Καπότε (Μια ζωή εν θερμώ)» (μετάφραση Βασίλης Μανουσάκης. Βιοεργογραφία του διάσημου, «καταραμένου» Αμερικανού συγγραφέα. Γκράχαμ Γκριν «Το τέλος μιας σχέσης» (μετάφραση Τρισεύγενη Παπαϊωάννου, πρόλογος Αναστάσης Βιστωνίτης (διάσημο μυθιστόρημα). Λοράν Γκοντέ «Η πύλη της κόλασης» (μετάφραση Κλαίρ Νεβέ - Εύη Σιούγγαρη, μυθιστόρημα). Τζοάνα Καβένα «Η ένδοξη παραίτηση της Ρόζας Λέιν» (μετάφραση Αργυρώ Μαντόγλου, μυθιστόρημα). Καρολάιν Χιουτ «500 πράγματα που πρέπει να μάθεις για τον αρχαίο κόσμο» (μετάφραση - επιμέλεια Μαρίζα Ντεκάστρο. Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά με 500 θέματα για τους αρχαίους πολιτισμούς. Εκδοση σε συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο). «Ημερολόγιο 2010 - Κρήτη (Ενα καράβι τρικάταρτο)» (επιμέλεια Δημήτρης Χατζηκωνσταντίνου. Το ημερολόγιο περιλαμβάνει κείμενα και φωτογραφίες από την ιστορία, τον πολιτισμό, τη φύση και τη ζωή στην Κρήτη). Ρένα Ρώσση - Ζαΐρη «Το κατεργάρικο αστεράκι» (εικονογράφηση Εφη Λαδά και «Το παιδί που βρήκε ένα αστέρι» (εικονογράφηση Ελίζα Βαβούρη. Βιβλιαράκια για νήπια).

-- «Ελληνικά Γράμματα»: Αντον Τσέχοφ «Πόσο αργεί να ξημερώσει...» (εισαγωγή και μετάφραση του μελετητή και βιογράφου του Ρώσου δραματουργού Μήτσου Αλεξανδρόπουλου. Συλλογή διηγημάτων. Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο της σειράς «Βιβλιοθήκη Μήτσου Αλεξανδρόπουλου», που εκδίδεται μετά το θάνατο του σπουδαίου συγγραφέα, δοκιμιογράφου και μεταφραστή, στις 19/5/2008). Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ «Γιατί το Βυζάντιο» (βιβλίο - απόσταγμα της πολύχρονης διδασκαλίας της διαπρεπούς Βυζαντινολόγου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, με αναφορές σε κείμενα για την Ιστορία, τον πολιτισμό, την κοινωνία του Βυζαντίου).

-- Δημ. Ν. Παπαδήμας: «Ηώς» - Κεφαλονιά» (Ανάτυπο του παλιού, πολύ σημαντικού πολιτιστικού περιοδικού, τεύχους του οποίου αφιερώθηκε στην Κεφαλονιά).

-- «Διαβάζω» (μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου. Τεύχος 501, με αφιέρωμα στο σπουδαίο συγγραφέα και μεταφραστή Μήτσο Αλεξανδρόπουλο).-


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ