Σάββατο 23 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
Βήμα το βήμα προωθούν την αναγνώριση των κολεγίων

Νέα απόφαση, δευτεροβάθμιου ελληνικού δικαστηρίου υπέρ ιδιωτικού κολεγίου

Την παραπέρα λεηλασία της δημόσιας δωρεάν Παιδείας, βάζοντας ταφόπλακα σε πτυχία και εργασιακά δικαιώματα, σηματοδοτεί η απόφαση ελληνικού δικαστηρίου να πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο αποζημίωση 50.000 ευρώ σε ιδιωτικό κολέγιο για την κωλυσιεργία του στην αναγνώριση πτυχίων που χορηγούνται σε σύμπραξη με ξένο πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο: Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με απόφασή του (3216/2009) δικαιώνει το κολέγιο «Ιdef» στη διαμάχη του κατά του Ελληνικού Δημοσίου, επιβάλλοντας την αναγνώριση των πτυχίων, και μάλιστα αναδρομικά από το 2000, που χορηγούνται - με το σύστημα δικαιόχρησης - με το γαλλικό πανεπιστήμιο «Paris 13». Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου εξεδόθη ύστερα από έφεση του Ελληνικού Δημοσίου κατά απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου, που εκδόθηκε το Δεκέμβρη του 2008. Το δευτεροβάθμιο Διοικητικό Δικαστήριο στρέφεται κατά του ΔΟΑΤΑΠ για κωλυσιεργία στη διαδικασία αναγνώρισης πτυχίων. Δημοσιεύματα αναφέρουν επίσης ότι η αποζημίωση υπέρ του κολεγίου θα είναι αυξημένη κατά 150% για ηθική βλάβη, ενώ ο ιδιοκτήτης του κολεγίου κάνει λόγο για «νέα νομολογιακά δεδομένα» με τη συγκεκριμένη απόφαση και ...ανοίγει την όρεξη και για ακαδημαϊκή αναγνώριση στους αποφοίτους των κολεγίων, ανεξάρτητα αν οι σπουδές έγιναν στο ελληνικό κολέγιο ή στο ευρωπαϊκό συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο.

Με αφορμή τα παραπάνω δημοσιεύματα, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και ο πρύτανης του ΕΜΠ αναφέρουν σε ανακοίνωση, μεταξύ άλλων: «Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, όπως τουλάχιστον δημοσιοποιείται, οδηγεί σε ευθεία υποβάθμιση τα πανεπιστήμια και τους αποφοίτους τους. Και αποτελεί παραβίαση της κοινής λογικής, του δικαίου και της ασφάλειας των έργων που ανατίθενται στους επιστήμονες» και παράλληλα υπογραμμίζεται ότι η τυχόν αναγνώριση ακαδημαϊκών ισοτιμιών σε πτυχιούχους ιδιωτικών κολεγίων συνιστά παράκαμψη του άρθρου 16. Παράλληλα, όμως, στην ανακοίνωσή τους αθωώνουν πλήρως την ΕΕ και την πολιτική της που άνοιξε το δρόμο για την ισοπέδωση όλων των πτυχίων προς τα κάτω, στο επίπεδο των ΚΕΣ και των ΙΕΚ.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινοτική οδηγία 36/05 για την αναγνώριση των κολεγίων ως ιδιωτικών πανεπιστημίων βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ενσωμάτωσης στο ελληνικό δίκαιο, με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα να συζητιέται από χτες στο ΣτΕ.

Η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη γενικότερη πολιτική της ΕΕ για την Παιδεία και την Εργασία, ανοίγοντας το δρόμο για την αναγνώριση ιδιωτικών μαγαζιών στην ανώτατη εκπαίδευση, δημιουργώντας στρατιές αποφοίτων - φτηνού ευέλικτου δυναμικού που θα συμπιέζει μισθούς και δικαιώματα προς τα κάτω. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, οι φοιτητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, αλλά και οι σπουδαστές των κολεγίων έχουν συμφέρον να ορθώσουν αγωνιστικό ανάστημα ενάντια στην πολιτική που κατακερματίζει σπουδές, υποβαθμίζει πτυχία, βάζει ταφόπλακα σε εργασιακά δικαιώματα, εξασφαλίζοντας μόνο πελατεία και φθηνή εργατική δύναμη στους εργοδότες. Να απαιτήσουν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην εκπαίδευση, σύσταση δημόσιων δωρεάν μεταλυκειακών επαγγελματικών σχολών υψηλού επιπέδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ