Σάββατο 23 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ.-- Δύο Αλγερινοί που κρατούνταν στην αμερικανική φυλακή στο Γκουαντάναμο παραδόθηκαν στον έλεγχο της αλγερινής κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Πλέον απομένουν 185 κρατούμενοι στο κολαστήριο ενώ εξέπνευσε ήδη το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμό του, που είχε θέσει ένα χρόνο πριν ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ετοιμος να καταθέσει άμεσα ενώπιον της επιτροπής Σίλκοτ, που ερευνά την εμπλοκή της Βρετανίας στο Ιράκ, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, καθώς επρόκειτο αρχικά να καταθέσει μετά τις εκλογές του Μάη. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, καθώς και ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Ντάγκλας Αλεξάντερ, θα πρέπει επίσης να περιμένουν ότι η ημερομηνία της κατάθεσής τους θα ορισθεί πριν από τις εκλογές, είπε ο πρόεδρος της επιτροπής.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Συναγερμός έχει σημάνει στα αεροδρόμια της Ινδίας, ύστερα από πληροφορίες που κάνουν λόγο για πιθανές απόπειρες αεροπειρατείας από οργανώσεις προσκείμενες στην «Αλ Κάιντα», όπως την οργάνωση «Λάσκαρ-ε-Τάιμπα» (LeT), η οποία έχει τη βάση της στο Πακιστάν και αναδείχθηκε από τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, ως «μέγιστη απειλή», κατά την προχτεσινή αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Πακιστάν.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Η τελική υπογραφή για την εξόρυξη του γιγαντιαίου ιρακινού κοιτάσματος πετρελαίου στο Ζουμπάιρ από το κονσόρτσιουμ πετρελαϊκών εταιρειών, της αμερικανικής «Occidental Petroleum Corp.», της νοτιοκορεατικής «Korea Gas Corp.» (KOGAS), με επικεφαλής την «Eni SpA», μπήκε χτες. Τα αποθέματα του κοιτάσματος στο Ζουμπάιρ αποτιμώνται σε 4 δισ. βαρέλια.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σάλος και αντιδράσεις ακόμη και στους κόλπους του ΝΑΤΟ έχουν προκληθεί μετά τη δημοσιοποίηση ότι αμερικανικά όπλα, χαραγμένα με κωδικοποιημένες βιβλικές αναφορές, χρησιμοποιούνται από αμερικανικές και αφγανικές δυνάμεις εναντίον των Ταλιμπάν. Τα όπλα προέρχονται από την «Trijicon», μία εταιρεία που εδρεύει στο Wixon του Μίτσιγκαν και τροφοδοτεί το στρατό των ΗΠΑ εδώ και τρεις δεκαετίες, αλλά μόλις προχτές το Μουσουλμανικό Συμβούλιο Δημοσίων Υποθέσεων (MPAC) στις ΗΠΑ κάλεσε τον υπουργό Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, να αποσύρει αμέσως τον εξοπλισμό.

ΣΟΦΙΑ.-- Τους μείον 28 βαθμούς Κελσίου έφθασε το θερμόμετρο στις όχθες του Δούναβη στη Γλαβίνιτσα και στους μείον 23 στο χωριό Αλφατάρ της Βουλγαρίας, ενώ σε αρκετές περιοχές της χώρας επικρατεί πολικό ψύχος, με αποτέλεσμα να κλείσουν αρκετά σχολεία και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στη Σιλίστρια, οι αρχές να αναγκαστούν να «προσφέρουν» ...προσωρινή στέγη στους αστέγους.

ΓΕΡΕΒΑΝ.-- Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, Εντουαρντ Ναλμπαντιάν, προειδοποίησε χτες την Τουρκία πως αν εξακολουθεί να καθυστερεί την επικύρωση της συμφωνίας για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, να θέτει προϋποθέσεις, τότε δεν αποκλείεται η κατάρρευση της συμφωνίας. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται ως απάντηση στην προειδοποίηση της Τουρκίας πως η αναφορά του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αρμενίας στη «γενοκτονία του 1915» μπορεί να βλάψει τις προσπάθειες συμφιλίωσης.

BEΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο 80χρονος επίσκοπος Νύσσης, Ειρηναίος (Γκαβρίλοβιτς), αναδείχθηκε χτες στη θέση του 45ου πατριάρχη των Σέρβων έπειτα από κλήρωση μεταξύ τριών υποψηφίων. Ο Ειρηναίος είχε πρόσφατα ταχθεί υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ