Σάββατο 23 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ-ΚΡΟΑΤΙΑ
Οξύνεται η ένταση στις διμερείς σχέσεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Ανεβαίνει το θερμόμετρο στις σερβο-κροατικές σχέσεις μετά και από τη δήλωση του Σέρβου προέδρου Μπόρις Τάντιτς πως θα ενημέρωνε χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις πρόσφατες δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου της Κροατίας Στίπε Μέσιτς, περί στρατιωτικής επέμβασης του Ζάγκρεμπ στη Σερβοβοσνιακή Δημοκρατική Οντότητα σε περίπτωση που διεξαχθεί στην τελευταία δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της απ' τη Βοσνία_Ερζεγοβίνη.

Ο Τάντιτς κατηγόρησε τον απερχόμενο πρόεδρο της Κροατίας για πολεμοκαπηλία, υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις του συνιστούν ανοιχτά «απειλή για την ασφάλεια και υποκίνηση πολέμου»...

Οι σχέσεις της Σερβίας και της Κροατίας είναι βεβαίως τεταμένες από την εποχή διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Το 1991 το Ζάγκρεμπ είχε καταθέσει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σε βάρος της Σερβίας για γενοκτονία και η Σερβία απάντησε με αντιπροσφυγή πριν μερικές βδομάδες. Στις αρχές του τρέχοντος μηνός η Κροατία έριξε νέο λάδι στη φωτιά όταν ο Μέσιτς μείωσε την ποινή Κροάτη, καταδικασμένου για εγκλήματα πολέμου και επισκέφθηκε το Κοσσυφοπέδιο... Πάντως ο νεοεκλεγείς Κροάτης πρόεδρος (σοσιαλδημοκράτης) Ιβο Τζοσίποβιτς επιχείρησε να αποκλιμακώσει την ένταση δηλώνοντας πως θα αρχίσει τα καθήκοντά του έχοντας προς τη Σερβία τις «αγκάλες ανοιχτές» για «συνομιλίες και διαπραγματεύσεις μακριά απ' τις προσφυγές στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». Παράλληλα πρόσθεσε πως «αργά ή γρήγορα» η Σερβία θα συνειδητοποιήσει πως δεν μπορεί να διαμορφώνει τις εξωτερικές της σχέσεις με γνώμονα ποιες χώρες αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου γιατί αυτό «είναι μία πραγματικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ