Σάββατο 23 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ωρα αγώνα

Οι αγρότες φωνάζουν για το ψωμί και το δίκιο τους. Αντιστέκονται στον αφανισμό τους. Θέλουν να μείνουν στη γη τους και να μπορούν να την καλλιεργήσουν. Να μη σαπίζει απούλητη η παραγωγή, για την οποία ξόδεψαν χρήματα και μόχθησαν στο χωράφι (ενώ ταυτόχρονα ίδια προϊόντα εισάγονται). Ζητούν τιμές που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση της οικογένειάς τους. Σήμερα οι τιμές είναι εξευτελιστικές, δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. Μια επιλογή έχουν. `Η να κλείσουν τα σπίτια τους ή να κλείσουν τους δρόμους.

Οι άνεργοι πεινούσαν. Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται. Επώδυνη και δύσκολη είναι η ζωή για τους εργαζόμενους που υποχρεώθηκαν στην εκ περιτροπής εργασία, γι' αυτούς που εργάζονται τρίωρα και τετράωρα. Ανυπόφορα είναι για τους χιλιάδες άνεργους και γι' αυτούς που προστέθηκαν με πρόσχημα την κρίση, για τους δεκάδες χιλιάδες απασχολήσιμους των stage, τους συμβασιούχους, τους «ενοικιαζόμενους». Γίνεται ακόμη δυσκολότερη με τον πόλεμο που κήρυξε η πλουτοκρατία σε Ασφαλιστικό, μισθούς, εργασιακά δικαιώματα. Μια επιλογή έχουν. Να υπερασπίσουν στο δρόμο τη ζωή της οικογένειάς τους.

Τα χέρια που ήταν σταυρωμένα, τώρα σηκώνονται ψηλά. Με σφιγμένη γροθιά. Δημιουργούν τείχη για να αποκρούσουν τα χειρότερα. Οι δρόμοι της πόλης πλημμυρίζουν από διαδηλωτές. Στις Εθνικές Οδούς παίρνουν θέση τα τρακτέρ. Το πανό γράφει «Μέτωπο εργατών - αγροτών - αυτοαπασχολούμενων. Κόντρα στα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης και πολυεθνικών».

Οι εμπόροι διαμαρτύρονται για το κόστος στις δικές τους δραστηριότητες και επιχειρήσεις. Και απαιτούν, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα αγόγγυστα να δέχονται κάθε αξίωση και εκβιασμό του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του. Οπως τώρα, απαιτούν από τους αγρότες να λουφάξουν και να συμβιβαστούν με την πολιτική που τους διώχνει από τα χωράφια τους. Και δημοσιογράφοι από κοντά. Κόπτονται για τον πενηντάρη που θα μείνει άνεργος εξαιτίας των αγροτών(!!!) κουβέντα όμως για τα αίτια της ανεργίας. Και αγαναχτούν με το θράσος εργατών - αγροτών που διεκδικούν ενώ η χώρα βουλιάζει...

Αυτοί που αρπάνε το φαΐ από το τραπέζι κηρύχνουν τη λιτότητα για να αποκατασταθεί - λένε - η αξιοπιστία μας έναντι των Ευρωπαίων και «των διεθνών χρηματαγορών». Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα (νέες επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, φτηνότερα εργατικά χέρια, όλο και πιο ευνοϊκή για την ασυδοσία τους νομοθεσία) ζητάνε να «μας βάλουν τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι».

Η κυβέρνηση με τη δήλωση Πάγκαλου χαρακτηρίζει «Πράξεις βίας και αυθαιρεσίας» τις κινητοποιήσεις και καλεί σε στημένο «διάλογο». Τα αιτήματα των αγροτών τα έχει απορρίψει ήδη η υπουργός. Να αναχαιτίσει τους αγώνες θέλει και να διασπάσει την αγροτιά με βάση αυτούς που έχουν το κύριο αγροτικό επάγγελμα. Κάτι αντίστοιχο με το «διάλογο» για το Ασφαλιστικό και τη διάκριση σε προνομιούχους και μη.

Ε ρε φούρκα που τους χρειάζεται... όπως μου απάντησε ο μπαρμπα - Μήτρος όταν τον ρώτησα για το κοπάδι που 'χε και για το γιο του, τον Μανόλη, που είναι μετανάστης στην Ολλανδία.

Ψήφος μπαρμπα - Μήτρο, όταν έρθει η ώρα, μα τώρα ο δρόμος. Στείλ' τ' αγγόνια εκεί.


Ηρακλής ΚΑΚΑΒΑΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ