Τρίτη 26 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Εξέλεξαν δήμαρχο πολέμιο των βάσεων

ΤΟΚΙΟ.--

Οι κάτοικοι της πόλης Νάγκο στη νήσο Οκινάουα της Ιαπωνίας έστειλαν προχτές σαφές μήνυμα στην ιαπωνική κυβέρνηση του Γ. Χατογιάμα και στην Ουάσιγκτον πως γι' αυτούς οι αμερικανικές βάσεις είναι ανεπιθύμητες και ως εκ τούτου αντιτίθενται στη μετεγκατάστασή τους σε άλλη περιοχή του νησιού ως το 2014. Το εξέφρασαν εκλέγοντας την Κυριακή για δήμαρχό τους τον Σοσούμου Ινάμινε που στήριξε όλη του την προεκλογική εκστρατεία στην απομάκρυνση των βάσεων απ' το νησί.

«Πολέμησα σ' αυτές τις εκλογές δίνοντας την υπόσχεση πως θα αντισταθώ στις βάσεις. Σκοπεύω να την τηρήσω και να προχωρήσω πως την υλοποίησή της» δήλωσε χτες ο νεοεκλεγείς δήμαρχος του Νάγκο προκαλώντας τις επευφημίες χιλιάδων νεαρών - κυρίως - υποστηρικτών του.

Ως γνωστόν, στη στρατιωτική συμφωνία ΗΠΑ - Ιαπωνίας που είχε κάνει η προηγούμενη ιαπωνική κυβέρνηση το 2006 αναφερόταν η μετεγκατάσταση της αμερικανικής αεροπορικής βάσης Φουντέμα στην πόλη Νάγκο της Οκινάουα.

Η προσέλευση των περίπου 45.000 ψηφοφόρων στις εκλογές ξεπέρασε το 77%. Ο Ινάμινε εξελέγη δήμαρχος με 52,3%. Ηταν ανεξάρτητος αν και είχε εμμέσως την υποστήριξη του κυβερνώντος «Δημοκρατικού Κόμματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ