Τρίτη 26 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Υπό εξέταση η πρόταση Μίτσελ

ΡΑΜΑΛΑ.--

Υπό εξέταση φαίνεται πως είναι η «νέα» πρόταση του Αμερικανού γερουσιαστή Τζορζ Μίτσελ για επανέναρξη συνομιλιών ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αξιωματούχους οι οποίες έχουν παγώσει εδώ και τουλάχιστον 13 μήνες. Αυτό δήλωσε χτες στενός σύμβουλος του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, προσθέτοντας πως η πρόταση Μίτσελ επιδιώκει τη δημιουργία «ευνοϊκής ατμόσφαιρας» πριν την πραγματοποίηση των συνομιλιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση Μίτσελ περιλαμβάνει: α) τον τερματισμό των ισραηλινών στρατιωτικών κινήσεων στους τομείς Α και Β της Δυτικής Οχθης, β) τη μερική άρση του αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας και γ) την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Ωστόσο, νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε ενθαρρύνει τη συνέχιση των εβραϊκών εποικισμών σε παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης προκαλώντας εκ νέου τις παλαιστινιακές αντιδράσεις.

Πάντως ο απεσταλμένος της κυβέρνησης των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, γερουσιαστής Τζ. Μίτσελ, συναντήθηκε χτες στο Αμμάν της Ιορδανίας με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β' μένοντας απαθής στις προκλήσεις Νετανιάχου και επαναλαμβάνοντας ότι «βασικός στόχος της Ουάσιγκτον παραμένει η δημιουργία ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ εν ειρήνη». Βασικός στόχος των ΗΠΑ είναι να εξωραΐσουν την ιμπεριαλιστική πολιτική τους στην περιοχή, προκειμένου αυτή να συνεχίζεται απρόσκοπτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ