Τετάρτη 27 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
24ωρο
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ιωσήφ Β. Στάλιν
Ιωσήφ Β. Στάλιν
φωτό

Στη μνήμη του ΙΩΣΗΦ Β. ΣΤΑΛΙΝ, του Αρχιστράτηγου των ηρώων του Κόκκινου Στρατού, που συντρίψανε τη τελειότερη μέχρι τότε πολεμική μηχανή της ιστορίας και απαλλάξανε την ανθρωπότητα από τη χιτλερική λαίλαπα.

Ενας σύντροφος προσφέρει 500 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω της ΝΕ Αργολίδας.

***

Ο σ/φος Νίκος Παρλιάρος, στη μνήμη του πατέρα του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΡΛΙΑΡΟΥ(Μήτσου), Καπετάνιου Λόχου που συμμετείχε στη μάχη στις Καρούτες που κυνηγήθηκε από το μεταβαρκιζιανό καθεστώς (εξορίστηκε στη Μακρόνησο) αλλά έμεινε πιστός στο Κόμμα ως το τέλος της ζωής του. Και, στη μνήμη των πρόσφατα «χαμένων» στελεχών του ΚΚΕ στη Φωκίδα, των σ/φων: ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΥ και ΓΚΟΥΝΗ ΛΟΥΚΑ, προσφέρει 1.000 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καστελλίων.

***

φωτό

Στη μνήμη του σ/φου ΤΑΚΗ ΠΑΤΟΥΛΑ, ο σ. Ανδρέας Μασαούτης προσφέρει 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Παιδείας Μεσολογγίου, για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ.

***

φωτό( Γιώργου Μιχαηλίδη -με το καπέλο)

Στη μνήμη των γονιών μας, του πατέρα μας ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΝΙΚΟΛΑ, της μάνας μας ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ, επίσης της δεύτερης μάνας μας ΝΑΤΑΛΙΑΣ, του αδερφού μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ και της αδερφής μας ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ και όλων των αγωνιστών από τη Μεγάλη Στέρνα Κιλκίς που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά του σοσιαλισμού και το καλό του λαού μας, προσφέρουμε στην οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Πετρούπολης.

Καλαμιώτης Φάνης και Σοφία

***

Οι μαχητές του ΔΣΕ Καλαμιώτης Φάνης και Καλαμιώτη Σοφία (Μιχαηλίδου) που τραυματίστηκε στη μάχη της Φλώρινας, προσφέρουν 100 ευρώ στην οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ και για την ανέγερση του μνημείου του ΔΣΕ στη Φλώρινα, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης.

Περσεφόνη Ντούπη
Περσεφόνη Ντούπη
***

φωτό

Στη μνήμη του Γ. ΓΟΥΡΝΙΑ, μέλους του ΚΚΕ, αγωνιστή του ΕΛΑΣ, η κόρη του Ασημίνα και οι εγγονές του προσφέρουν στο ΚΚΕ 150 ευρώ, για την ανέγερση του μνημείου για το ΔΣΕ στη Φλώρινα, μέσω ΚΟΒ Καλαβρύτων.

***

Πριν ένα χρόνο, στις 11/12/2008, «έφυγε» ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ - «Κίσσαβος», αφήνοντας μεγάλο κενό και θλίψη στην οικογένειά του. Γεννήθηκε το 1929 στην Παταγή Ορεστιάδας. Εντάχθηκε στις γραμμές του ΔΣΕ όπου και τραυματίστηκε. Μετά τον εμφύλιο πέρασε στη ΛΔ Βουλγαρίας. Παντρεύτηκε την αγωνίστρια του ΔΣΕ Πετροπούλου Χρυσούλα και απέκτησαν δύο κόρες, την Ελένη και την Αναστασία. Το 1983 επαναπατρίστηκε και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Μέχρι το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ, ένας αγνός αγωνιστής του Κόμματος και της εργατικής τάξης.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω της ΚΟΒ Φλώρινας, 150 ευρώ για το μνημείο των ηρώων του ΔΣΕ στη Φλώρινα.

Η οικογένειά του

***

φωτο (2)

Στη μνήμη των γονιών μας ΜΗΤΣΟΥ και ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ NTOYΠH, προσφέρουμε για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Εμπόρων της ΚΟΑ.

Ζήσης, Βαρβάρα, Βασίλης και Γιώργος Ντούπης

***

Η ΒΟΥΛΗ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ - ΝΤΙΝΟΥ γεννήθηκε στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας το 1926.

Τον Ιούλιο του 1941 μαζί με τις μεγαλύτερες αδελφές της Τούλα και Πιπίτσα, με την καθοδήγηση του τηλεγραφητή του χωριού (και μετέπειτα βουλευτή της ΕΔΑ) Γεράσιμου Πρίφτη, σχημάτισαν την πρώτη αντιστασιακή ομάδα του χωριού. Το φθινόπωρο του 1941, στην Παραμυθιά, γνωρίστηκε στο Γυμνάσιο με τον πρώτο αντιστασιακό Νεολαίο Ζήκο Ντίνο (μετέπειτα σύζυγό της) που την οργάνωσε στο ΕAM Νέων του Γυμνασίου.

Καθ' όλη την διάρκεια της Κατοχής πρόσφερε υπηρεσίες, μεταφέροντας ειδήσεις και πληροφορίες στις ομάδες του ΕΛΑΣ, περνώντας μέσα από τις ιταλικές γραμμές του εχθρού, πότε μόνη και πότε με άλλους νεολαίους. Το 1943, λόγω εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των Γερμανών κατέφυγε στην Πάργα συνεχίζοντας την Αντιστασιακή δράση μέσα από την ΕΠΟΝ. Για τη δράση της αυτήν το μεταδεκεμβριανό κράτος την «έστειλε» δυο φορές στο στρατοδικείο, διότι «αναμόχλευσε πολιτικά πάθη».

Μήτσος Ντούπης
Μήτσος Ντούπης
Το 1946 την απέκλεισαν από την Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων, αν και πέτυχε πρώτη, λόγω κοινωνικών φρονημάτων. Ομως, επιμένει και δίνει εξετάσεις και επιτυγχάνει στην Νομική και γίνεται η πρώτη γυναίκα δικηγόρος του Νομού Θεσπρωτίας, το 1954. Μέχρι την συνταξιοδότησή της πάλεψε για τις ιδέες της. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος στην Ενωση Ελληνίδων Νομικών (και επί 20 χρόνια μέλος του ΔΣ της). Ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλαδικής Ενωσης Γυναικών και Πρόεδρος του οικείου Παραρτήματος της Δάφνης.

Μέσα από την κοινωνική και συνδικαλιστική της δραστηριότητα, μετέδιδε τις ιδέες του Κόμματος, για την Ειρήνη, τον αφοπλισμό και τον Σοσιαλισμό. Για αυτές της τις δραστηριότητες, υπέστη διώξεις από το καθεστώς των Συνταγματαρχών, όμως ουδέποτε υποχώρησε. Στάθηκε όρθια δίπλα στον αγωνιστή σύζυγό της Ζήκο Ντίνο, στις εξορίες και το EAT-ΕΣΑ.

Με την μεταπολίτευση ο ΔΣΑ, αναγνωρίζοντας την προσφορά της, την επέλεξε ως μέλος του ΔΣ του Ταμείου Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών και Πρόεδρο της Επιτροπής Εκκαθάρισης Μητρώου. Μετά δε την συνταξιοδότησή της το 1991 και μέχρι τον θάνατό της, υπήρξε μέλος του ΔΣ και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων. Εφυγε ξαφνικά, την 11-12-2009. Η κηδεία της έγινε στο Α' Νεκροταφείο και η ταφή της στην πατρική γη της Θεσπρωτίας.

Στην μνήμη της, οι κόρες της πρόσφεραν 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 100 ευρώ στο Κόμμα.


Γιώργος Μιχαηλίδης
Γιώργος Μιχαηλίδης

Γιώργος Γουρνιάς
Γιώργος Γουρνιάς

Τάκης Πατούλας
Τάκης Πατούλας

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ