Πέμπτη 28 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σημαντικό αρχαίο ναυάγιο

Παιδιά της Απολλωνίας της Μήλου με τον αμφορέα της Πεπαρήθου (Σκοπέλου)
Παιδιά της Απολλωνίας της Μήλου με τον αμφορέα της Πεπαρήθου (Σκοπέλου)
Τον περασμένο Νοέμβρη η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε υποθαλάσσια προκαταρκτική έρευνα στο θαλάσσιο χώρο της νήσου Πολυαίγου του Νομού Κυκλάδων, σε αρχαίο ναυάγιο που υποδείχθηκε το 2004, σε βάθος 25-49 μέτρων. Για την καθυστερημένη έρευνα δεν ευθύνεται το προσωπικό της Εφορείας, αλλά η διαχρονική ανευθυνότητα όλων των κυβερνήσεων έναντι της σημαντικότατης, για ευνόητους λόγους, Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ... Σύμφωνα με προχθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟ-Τ, «το αρχαίο πλοίο ήταν κατάφορτο από αμφορείς που βρίσκονται σήμερα διεσπαρμένοι σε δύο κύριες συγκεντρώσεις». Η μελέτη του φορτίου υποδείχνει χρονολογικά το τέλος του 5ου έως και το πρώτο μισό του 4ου αιώνα π.Χ. Αναγνωρίστηκαν τρεις, τουλάχιστον, τύποι αμφορέων, από τους οποίους ένας προέρχεται από την Πεπάρηθο (Σκόπελο). Οι υπόλοιποι εμφανίζουν στενή τυπολογική συγγένεια με εργαστήρια αμφορέων της κλασικής περιόδου στο βόρειο Αιγαίο. Από το σύνολο των αμφορέων ανελκύστηκαν 4 ακέραιοι οξυπύθμενοι μεταφορικοί αμφορείς και δύο επιτραπέζιοι αμφορίσκοι. Εκτός του φορτίου των αμφορέων, εντοπίστηκαν και τμήματα από τις άγκυρες του πλοίου. Κατά τους αρχαιολόγους, «το ναυάγιο της Πολυαίγου ρίχνει νέο φως στη μελέτη των θαλάσσιων εμπορικών δρόμων της κλασικής περιόδου και στη διακίνηση των εμπορευμάτων στη νοτιοδυτική περιφέρεια των Κυκλάδων και διευρύνει τις γνώσεις μας για την περιοχή».

Το ναυάγιο τεκμηριώθηκε λεπτομερώς φωτογραφικά, με την εκπόνηση ενός φωτομωσαϊκού υψηλής ευκρίνειας, κινηματογραφήθηκε, «ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι απαραίτητες ενέργειες για την κήρυξη της θαλάσσιας περιοχής ως ενάλιου αρχαιολογικού χώρου». Η ανακοίνωση προσθέτει ότι εντός του 2010 «προγραμματίζεται η συνέχιση της υποβρύχιας έρευνας στο ναυάγιο λόγω της σημαντικότητάς του». Ιδωμεν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ