Πέμπτη 28 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Δεν τηρεί τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Τα «σπασμένα» μιας πολιτικής που ζητά από τους εργαζόμενους να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι, την ώρα που ενισχύει με δισεκατομμύρια το κεφάλαιο, καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ). Οπως πληροφορούμαστε, μέσα σε κλίμα εκφοβισμού και επίκλησης της οικονομικής κρίσης, η διοίκηση της ΕΛΣ «πάγωσε» χτες την αύξηση στους μισθούς των εργαζόμενων (7%), που προβλέπει η τριετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), που συνυπέγραψαν η διοίκηση και τα σωματεία το 2008. Αν και η ΣΣΕ ορίζει αύξηση 7% από 1/1/2010, το ΔΣ της ΕΛΣ χτες «διέταξε» να μη συμπεριληφθεί στη μισθοδοσία η αύξηση. Ο αντιπρόεδρος του ΔΣ Αθαν. Θεοδωρόπουλος (ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί πρόεδρος), που, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, τον τελευταίο καιρό συμπεριφέρεται αυταρχικά, επιτέθηκε φραστικά εναντίον υπαλλήλου - συνδικαλίστριας, επειδή ενημέρωσε τα σωματεία για το γεγονός. Βέβαια, το «πράσινο φως» για την παράτυπη μη τήρηση της ΣΣΕ δόθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού πρόσφατα στη Βουλή, ο οποίος δηκτικά είχε αναφερθεί στις αυξήσεις μισθών των εργαζόμενων στην ΕΛΣ.

Οι παραπάνω ενέργειες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση εκπροσώπων των σωματείων της ΕΛΣ, που απαίτησαν από το ΔΣ την τήρηση της ΣΣΕ. Ο αντιπρόεδρος του ΔΣ, επικαλούμενος τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της Λυρικής - γι' αυτά καμία ευθύνη δεν φέρουν οι εργαζόμενοι, αλλά η γαλαζοπράσινη πολιτική και οι διορισμένες διοικήσεις - ούτε λίγο ούτε πολύ είπε πως «περιμένουμε την πολιτική ηγεσία να μας πει αν θα δώσουμε το 7%». «Ξέρατε ότι υπάρχει πρόβλημα», είπε στους εκπροσώπους των σωματείων, ενώ προκλητικά συμπεριφέρθηκε στον πρόεδρο του Σωματείου Χορωδών, λέγοντάς του «τις απόψεις του ΚΚΕ φέρνεις εδώ μέσα»...

Οσον αφορά στην επιχορήγηση της ΕΛΣ, που ακόμη δεν εκταμιεύθηκε, θα είναι μειωμένη κατά 20%. Επίσης, σοβαρά προβλήματα θα προκύψουν τους επόμενους μήνες, με τη λήξη των συμβάσεων εργασίας τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού, καθώς με το νέο νόμο τα κρατικά θέατρα δεν εξαιρούνται, πλέον, από το ΑΣΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ