Πέμπτη 28 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»
Η Κομισιόν ερευνά για κρατικές ενισχύσεις

Καταγγελίες για φτηνό ρεύμα και πιθανό «τσοντάρισμα» στη σύνδεση φυσικού αερίου

«Εμπεριστατωμένη έρευνα» ξεκινά η Κομισιόν για τις καταγγελίες περί παράνομης κρατικής ενίσχυσης προς την «Αλουμίνιον της Ελλάδας», ειδικά σε σχέση με τις χαμηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος που επί 15 μήνες απολάμβανε η εταιρεία του ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, μέχρι να αναθεωρηθεί το τιμολόγιο της ΔΕΗ. Εκτιμάται ότι η «Αλουμίνιον» κέρδισε 17,4 εκατ. ευρώ από τη διαφορά της τιμής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Ιούλη του 2008 είχε δεχτεί δύο καταγγελίες για ασυμβίβαστη κρατική ενίσχυση προς την εταιρεία με τη μορφή φορολογικών απαλλαγών, αναβολής φορολογικών υποχρεώσεων, δανείων με ευνοϊκούς όρους, απαλλοτρίωσης εκτάσεων, αποκλειστικής χρήσης παράκτιας και θαλάσσιας περιοχής και χαμηλότερων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Από όλα αυτά, η Κομισιόν στάθηκε μόνο στο ζήτημα της ηλεκτρικής ενέργειας. Για τα υπόλοιπα θεωρεί ότι πρόκειται βεβαίως για κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες όμως καθορίστηκαν από το 1960 και την σύσταση της εταιρίας, πριν την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ.

Θα εξεταστεί επίσης η καταγγελία ότι το ελληνικό δημόσιο χρηματοδότησε μέρος της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου σύνδεσης της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της «Αλουμίνιον» με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς. Η Κομισιόν δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν έχει δώσει κανένα σχετικό στοιχείο μέχρι σήμερα παρά τα επανειλημμένα αιτήματά της.

Σε σχέση με την καταγγελία ότι η «Αλουμίνιον» χρηματοδοτήθηκε για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής και στη συνέχεια ζήτησε μετατροπή της άδειας για να πουλά στο Σύστημα (ακριβά) την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς να επιστρέψει τις χρηματοδοτήσεις (κατά τον ισχυρισμό των καταγγελλόντων), η Κομισιόν θεώρησε ότι όπως και να έχει δεν πρόκειται για κρατική ενίσχυση, οπότε δεν ασχολείται με το επικερδές «κόλπο».

Εχει προηγηθεί η μακροχρόνια σύγκρουση της εταιρείας με τη ΔΕΗ για αυξήσεις 10% στο βιομηχανικό τιμολόγιο, που η «Αλουμίνιον» θεωρεί ότι κακώς της επιβλήθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ