Πέμπτη 28 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Προκλητικές «προτάσεις» ενόψει φορολογικού

Αξιώνουν ακόμη και συρρίκνωση ασφαλιστικών υποχρεώσεων για «νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις»

Συρρίκνωση ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των επιχειρήσεων, μειώσεις φορολογικών συντελεστών, σχηματισμό ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού, ειδικές διευκολύνσεις μέσω του λεγόμενου αναπτυξιακού νόμου, και άλλες τονωτικές ενέσεις για τα επιχειρηματικά κέρδη αξιώνουν οι εμποροβιομήχανοι του ΕΒΕΑ. Οι προκλητικές «προτάσεις» τους στο πλαίσιο του στημένου κοινωνικού διαλόγου για την «αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος», κινούνται στο μήκος της πολιτικής που τους υπόσχεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών επισπεύδει τις σχετικές ανακοινώσεις ξεδιπλώνοντας τα φορολογικά μέτρα από την επόμενη βδομάδα. Στόχος τους να πάνε στα επόμενα κοιναγορίτικά διαβούλια (Σύνοδος Κορυφής, Γιούρογκρουπ-Εκοφίν) με συγκεκριμένες αποδείξεις και μέτρα στην κατεύθυνση πιστής εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Οι εμποροβιομήχανοι αξιώνουν για λογαριασμό τους τη συνέχιση των διευκολύνσεων που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, την επαναφορά άλλων προκλητικών ρυθμίσεων που ίσχυσαν με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - Σημίτη, και νέας κοπής χαριστικές ρυθμίσεις και ακόμη συρρίκνωση των ασφαλιστικών εισφορών για «νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις».

Συγκεκριμένα :

  • Για τις νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις και για τα 3 χρόνια λειτουργίας, αξιώνουν συρρίκνωση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων κατά 35% και των φόρων κατά 30%.
  • Μείωση του συντελεστή για τα διανεμόμενα κέρδη στο 20%. Η σταδιακή υποχώρηση κατά 5 μονάδες προβλέπεται σε νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.
  • Παραπέρα αξιώνουν τη δυνατότητα σχηματισμού «ειδικού αποθεματικού επενδύσεων» το οποίο να φορολογείται με το συμβολικό 5%. Η νέα προκλητική διευκόλυνση είναι απολύτως μέσα στις προθέσεις της σημερινής κυβέρνησης.
  • Για λόγους ενίσχυσης της ρευστότητας των ΑΕ αξιώνουν μείωση των προκαταβολών φόρου για τα επιχειρηματικά κέρδη.
  • Μειώσεις στις προσαυξήσεις φόρων που επιβάλλει η Εφορία.
Υπουργική εγκύκλιος

Με πρόστιμα μέχρι και 200% επί των οφειλόμενων φόρων απειλεί το υπουργείο Οικονομικών επιχειρήσεις και επαγγελματίες που κάνουν χρήση της ρύθμισης τμηματικής καταβολής του ΦΠΑ αλλά έχει διαπιστωθεί ότι υποβάλλουν αναληθή στοιχεία.

Με άλλη υπουργική απόφαση παρατείνεται μέχρι αύριο η προθεσμία υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, με ημερομηνία λήξης στις 26 Ιανουαρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ