Πέμπτη 28 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Σειρά νέων μέτρων λιτότητας

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Σε περικοπές στις θέσεις εργασίας, αλλά και «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για το 2010, προχωρά η κυβέρνηση της Πορτογαλίας προκαλώντας την «αγανάκτηση» των εργαζομένων, οι οποίοι από τη μεριά τους σχεδιάζουν δυναμική απάντηση στη μεγάλη κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Φλεβάρη.

Η λεγόμενη «σοσιαλιστική» κυβέρνηση της Πορτογαλίας, παρουσιάζοντας προχτές τον προϋπολογισμό υποστήριξε πως για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα από το 9,3% του ΑΕΠ το 2009 στο 8,3% το 2010 θα προχωρήσει στο «πάγωμα» των μισθών των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και θα «συμπεριλάβει στη νομοθεσία» τη ρύθμιση για μια πρόσληψη εργαζομένου για κάθε δύο αποχωρήσεις, που εφαρμόζεται από το 2005. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Φερνάντο ντος Σάντος, στόχος της κυβέρνησης είναι η συνέχιση της μείωσης του δυναμικού στο δημόσιο τομέα κατά 7,5% έως 10% επί του συνόλου των περίπου 675.000 υπαλλήλων.

Χαρακτηρίζοντας τα μέτρα «επίθεση στα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων» η συνδικαλίστρια Ανα Αβόιλα, συντονίστρια του κοινού Μετώπου των συνδικάτων της Δημόσιας Διοίκησης, τόνισε πως στη διαδήλωση της 5ης Φλεβάρη αναμένεται να «βγουν χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους επειδή είναι αγανακτισμένοι». Η συγκεκριμένη εθνική διαδήλωση έχει προγραμματιστεί από τις αρχές Γενάρη για τη διεκδίκηση αξιοπρεπών μισθών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ