Πέμπτη 28 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζονται τα παιχνίδια με το δημόσιο χρέος

Το κρατικό χρέος και οι τρόποι χρηματοδότησής του και οι αναφορές από παράγοντες της ΕΕ για την ανάγκη εφαρμογής σκληρότερης λιτότητας, βρέθηκαν και χθες στην επικαιρότητα.

Με αφορμή δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε συμφωνία με την Κίνα για τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους με αντάλλαγμα και την παραχώρηση ποσοστού της Εθνικής Τράπεζας, από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε χτες ότι δεν «υπάρχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την αγορά χρέους, είτε ελληνικών ομολόγων, είτε ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από επενδυτικά σχήματα στη Κίνα ή αλλού». Διαψεύδεται επίσης ότι έχει ανατεθεί σε επενδυτική τράπεζα να κάνει διαπραγματεύσεις σε αυτήν την κατεύθυνση για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης. Στο σχετικό δημοσίευμα αναφερόταν ότι ρόλο διαπραγματευτή με την κινεζική πλευρά έχει αναλάβει η αμερικανική «επενδυτική» τράπεζα Γκόλμαν Σατς.

Οι «Financial Times», πάντως, εκτός από το θέμα της αγοράς χρέους από την πλευρά της Κίνας, έκαναν λόγο και για μεταβίβαση ποσοστού μετοχών της Εθνικής Τράπεζας σε Κινέζους επενδυτές. Από την πλευρά της Εθνικής λέγεται ότι δεν υπάρχει γνώση για τέτοιου είδους συζητήσεις, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να έχει βάση, αφού η άμεση συμμετοχή του Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα είναι πολύ μικρή (της τάξης του 0,5%), ενώ όπως υποστηρίζεται η έμμεση συμμετοχή του Δημοσίου μέσω των ταμείων θα παρουσίαζε τεράστια νομικά εμπόδια προκειμένου τα ταμεία να εκχωρήσουν τη συμμετοχή τους σε συγκεκριμένο επενδυτή.

Η ύπαρξη, πάντως, κινητικότητας προς την κινεζική, αλλά και αμερικανική αγορά, έχει επιβεβαιωθεί και επίσημα από το υπουργείο Οικονομικών. Ετσι, μετά την επίσκεψη του Γ. Παπακωνσταντίνου στο Λονδίνο, όπου σε ακροατήριο επιχειρηματιών δεσμεύτηκε για τη μείωση του ελλείμματος, με την επιβολή σκληρής λιτότητας, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν ανάλογα ταξίδια στην Ασία και την Αμερική, προκειμένου να πειστούν οι ...«θεσμικοί επενδυτές» και οι ...αγορές να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Η βεντάλια όμως ανοίγει, καθώς η αγορά ελληνικού χρέους από το εξωτερικό φαίνεται να συναρτάται και από άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα και παρά την επίσημη διάψευση για την ύπαρξη συμφωνίας με την Κίνα, πληροφορίες αναφέρουν ότι παρασκηνιακά τέτοιες συζητήσεις γίνονται, ωστόσο οι Κινέζοι επενδυτές ζητούν διάφορα ανταλλάγματα για επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στη χώρα, προκειμένου να αγοράσουν το «επισφαλές» ελληνικό χρέος, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στα λιμάνια της χώρας. Το σοβαρότερο βέβαια δεν είναι αυτό, αλλά το γεγονός ότι οι περιβόητες αγορές, δηλαδή οι εκπρόσωποι της οικονομικής ολιγαρχίας και του ευρωενωσιακού χρηματιστικού κεφαλαίου, δε θέλουν να χάσουν την Ελλάδα από «πελάτη - δανειολήπτη», αφού τα δάνεια που δίνονται με τα συγκεκριμένα επιτόκια είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα και αποτελεσματικά.

Η διάθεση πριν από λίγες μέρες των 5ετών ομολόγων στην αγορά μπορεί να χαρακτηριστεί και ως Πύρρειος νίκη, καθώς, ναι μεν αντλήθηκαν 8 δισ. ευρώ, το επιτόκιο όμως κινήθηκε στα αστρονομικά επίπεδα του 6,2%. Μέσα στο Φλεβάρη, το υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματίσει να προβεί στην έκδοση και 10ετούς ομολόγου, με στόχο να αντλήσει περί τα 5 δισ. ευρώ. Οι πιέσεις, όμως, που ασκούνται από τα κερδοσκοπικά κέντρα (μεγάλες «επενδυτικές» τράπεζες, κεφάλαια υψηλού κινδύνου), κάθε άλλο παρά εξομαλύνονται. Ενδεικτικά, στη δευτερογενή αγορά, η διαφορά του επιτοκίου των ελληνικών 10ετών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά, εκτινάχθηκε χθες στις 380 μονάδες βάσης (περίπου 3,8%), ενώ πάνω από τις 300 μονάδες βάσης κινήθηκε και το ασφάλιστρο κινδύνου για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων. Πιέσεις, οι οποίες κινούνται σε δύο επίπεδα. Στην εκδήλωση κερδοσκοπίας πάνω στα ελληνικά ομόλογα, αλλά και στο να στείλουν μήνυμα προς την κυβέρνηση, ότι οι αγορές δεν ικανοποιούνται με το υπάρχον πλαίσιο λιτότητας και ζητούν ακόμη σκληρότερο.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν και χθες οι παρεμβάσεις Ελλήνων και ξένων παραγόντων για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. «Μπορώ να πω ότι φεύγω πολύ πιο αισιόδοξος», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Συνέχισε λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός μου μετέφερε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ετοιμότητας για δράση στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ. Κ. Τρισέ, σε συνέντευξη που παραχώρησε και αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, δήλωσε. «Πιστεύω ότι δεν είναι απλώς ρεαλιστικό, αλλά επίσης απαραίτητο στις παρούσες απαιτητικές συνθήκες να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για να επιτευχθεί ο στόχος. Επικροτώ την φιλοδοξία. Επικροτώ τον στόχο για μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% το 2012».

Με νεότερες δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Ζ. Κ. Γιούγκερ χαρακτήρισε «παράλογα» τα σενάρια περί αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ πρόσθεσε ότι «κίνδυνος πτώχευσης δεν υπάρχει για την Ελλάδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ