Παρασκευή 29 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πυκνώνουν οι επαφές με Τουρκία και ΠΓΔΜ

Συνάντηση με τους ομολόγους του από τις δυο χώρες είχε χτες στο Λονδίνο ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, λίγες μέρες πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ

Για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, όπως αυτά καθορίζονται μετά την ανταλλαγή των επιστολών Ερντογάν - Παπανδρέου, αναμενόταν να συζητήσουν χτες κατά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο, στο περιθώριο διάσκεψης για το Αφγανιστάν, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου.

Στην απαντητική επιστολή του ο Γ. Παπανδρέου έχει σημειώσει την «ανάγκη» να ενισχυθεί η συζήτηση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, είτε διμερώς είτε με την παραπομπή της διαφοράς στο Δικαστήριο της Χάγης. Μάλιστα, ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει προτείνει να συμφωνηθεί ένα χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα εξελιχθεί και θα τερματιστεί αυτή η συζήτηση.

Μια πρώτη επαφή για τη ρύθμιση των «λεπτομερειών» της εξέλιξης του διαλόγου αποτελεί η χτεσινή συνάντηση των Δρούτσα - Νταβούτογλου. Ανάμεσα σε άλλα, αναμενόταν να καθοριστούν οι επαφές υψηλόβαθμων παραγόντων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, οι οποίες μεταξύ άλλων θα προγραμματίσουν το χρόνο αλλά και το πλαίσιο της επίσκεψης του Ερντογάν στην Αθήνα, μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, όπως έχει εκφράσει την επιθυμία του στην επιστολή του προς τον Τούρκο ομόλογό του ο Γ. Παπανδρέου.

Δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων να ανοίξει όλα τα θέματα στο διμερή διάλογο, ο Δ. Δρούτσας είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι από την πλευρά της Τουρκίας «υπάρχει η πολιτική βούληση να κάνουμε αυτή την ειλικρινή προσπάθεια, να βρούμε αυτούς τους τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε, ώστε να μπορέσουμε να επεκτείνουμε τις προσπάθειές μας και στα δύσκολα».

Αναβάθμιση εμπορικών και διπλωματικών σχέσεων

Ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είχε χτες συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο οποίος πρότεινε την αναβάθμιση των διπλωματικών αποστολών Ελλάδας - ΠΓΔΜ σε πρεσβείες. Επίσης, τέθηκε και το ενδεχόμενο συμφωνίας για την αποφυγή διπλής φορολόγησης, την οποία η Ελλάδα εξετάζει θετικά.

Οι Δρούτσας και Μιλόσοσκι συζήτησαν ακόμη το ενδεχόμενο επίσκεψης του Ελληνα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών στην ΠΓΔΜ, καθώς και έλευσης του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα. Στη συνάντηση έγινε μια σύντομη ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και του ζητήματος του ονόματος. Από ελληνικής πλευράς, υπογραμμίστηκε ότι το πλαίσιο για το ζήτημα της ονομασίας είναι η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και ότι αναμένουμε από την ΠΓΔΜ ουσιαστική και εποικοδομητική συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία, κάτι που θα συμβάλλει στην επίτευξη προόδου.

Για την πρόταση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ περί αναβάθμισης των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών, ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι δεν συνάδει με την αρνητική, έναντι της Ελλάδας, ρητορική που καλλιεργείται στη γειτονική χώρα. Εξέφρασε πάντως την ετοιμότητα της Ελλάδας να εξετάσει θετικά ένα τέτοιο βήμα, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Ο Δ. Δρούτσας συναντήθηκε ακόμα με τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών και τον ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ από βδομάδα θα βρίσκεται στις ΗΠΑ για συναντήσεις με την αμερικανική διπλωματία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ