Παρασκευή 29 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τρομοκρατική αριθμητική και κήρυγμα συναίνεσης

Με αποσπασματικά νούμερα, ξεκομμένα από την πολιτική που δημιούργησε τα προβλήματα, προσπάθησαν τα κυβερνητικά στελέχη να νομιμοποιήσουν τις επερχόμενες νέες ανατροπές

Την καραμέλα των οικονομικών σε σχέση με τα ασφαλιστικά ταμεία επικαλέστηκε ο υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κουτρουμάνης, προκειμένου να αιτιολογήσει τα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε βάρος του συνόλου των ασφαλισμένων.

Υποστήριξε πως «η περιουσία που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία είτε είναι 31 δισεκατομμύρια ευρώ, που λέει η καταγραφή με βάση όσα είχε η προηγούμενη κυβέρνηση αποτιμήσει, είτε είναι στα 24 με 25 δισεκατομμύρια, εμείς κάνουμε πλήρη καταγραφή αυτή την περίοδο, σίγουρα είναι πολύ μικρή σε σχέση με τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις που έχει το ασφαλιστικό σύστημα. Δηλαδή, αν σταματήσουμε να εισπράττουμε, αν σταματήσουν να πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις τα ταμεία, όλη αυτή η περιουσία επαρκεί για να καλύψει, μόλις, έξι, επτά μηνών τις δαπάνες, δηλαδή, τις συντάξεις και τις άλλες παροχές. Είναι μικρή η περιουσία σε σχέση με τις υποχρεώσεις των Tαμείων. Πρέπει να πω ότι σε άλλες χώρες η περιουσία που δημιουργήθηκε συμβάλλει στη χρηματοδότηση των συστημάτων εκεί σε ποσοστό 10% και πάνω. Στη χώρα μας, αυτή η περιουσία που έχουμε, συμβάλλει στη χρηματοδότηση του συστήματος μόλις κατά 2%».

Προσπαθώντας να ρίξει τα ασφαλιστικά δικαιώματα στο καναβάτσο του δικομματικού καβγά και να διαγράψει τη διαχρονική ευθύνη των δύο, είπε ότι «το 2002, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πλήρωσε 9,5 δισ. ευρώ για χρέη του δημοσίου προς το ΙΚΑ, της περιόδου από το 1975 μέχρι το 2000. Μπορεί να ήταν περισσότερα τα χρήματα, πάντως πλήρωσε. Το 2004, οι υποχρεώσεις του δημοσίου προς τα ταμεία ήταν 2,7 δισ. ευρώ. Σήμερα είναι πάνω από 10 δισ. ευρώ».

Εκκληση για συμμετοχή στον «κοινωνικό διάλογο» απηύθυνε εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας. Μιλώντας για λογαριασμό της μεγαλοεργοδοσίας, υποστήριξε ότι «δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να μειωθούν τα όρια ηλικίας, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να μιλήσει κανείς για βασικό μισθό 1.400 ευρώ, δυστυχώς και βεβαίως υπάρχουν και σοβαρές διαφωνίες και στο θέμα της διαχείρισης των αποθεματικών».

Διαστρεβλώνοντας τέλος της πρόταση του ΚΚΕ, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι η υιοθέτηση της πρότασης του ΚΚΕ να μην εμπλέκονται τα Ταμεία στο χρηματιστηριακό τζόγο και να μην κατέχουν μετοχές, εκθέτει τα ασφαλιστικά ταμεία στην ελεύθερη αγορά. Οπως είπε, τα Ταμεία σήμερα «εάν δεν είχαν μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, όπως ζητάτε στην πρότασή σας, κυρίες και κύριοι του Κομμουνιστικού Κόμματος, ουσιαστικά λέμε "δώσ' τα στη Morgan τάδε, η στην παράταξη δείνα"». Κουβέντα βέβαια δεν είπε για την πραγματική πρόταση του Κόμματος να τοποθετούνται τα αποθεματικά αποκλειστικά και μόνο σε μη διαπραγματεύσιμους τίτλους του Δημοσίου με εγγυημένη απόδοση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ