Σάββατο 30 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απαίτησαν την επαναπρόσληψη ωρομίσθιας εκπαιδευτικού

Η απόλυση της εκπαιδευτικού αναδεικνύει πόσο απαράδεκτο είναι το καθεστώς της ωρομισθίας

Από πρόσφατη κινητοποίηση ωρομίσθιων - αναπληρωτών εκπαιδευτικών
Από πρόσφατη κινητοποίηση ωρομίσθιων - αναπληρωτών εκπαιδευτικών
Την άμεση επαναπρόσληψη ωρομίσθιας εκπαιδευτικού που απολύθηκε από το 2ο Λύκειο Χορτιάτη και την τοποθέτησή της σε κάποιο κενό με πλήρες ωράριο, απαίτησαν χθες συνδικαλιστές των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και εκπαιδευτικοί, με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Με αφορμή αυτήν την περίπτωση, οι εκπαιδευτικοί ανέδειξαν το τεράστιο πρόβλημα και τις επιπτώσεις των ελαστικών σχέσεων εργασίας για χιλιάδες εργαζόμενους. Απαίτησαν την κατάργηση της ωρομισθίας, το μαζικό διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών από το ΥΠΕΠΘ και σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.

Η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός, Αλίκη Τριανταφυλλίδoυ, προσλήφθηκε ως ωρομίσθια στις 16 Οκτώβρη και τοποθετήθηκε στο 2ο Λύκειο Χορτιάτη, αφού προηγουμένως την διαβεβαίωσαν ότι δεν καλύπτει κάποιο προσωρινό κενό. Ωστόσο, την 1η Δεκέμβρη της ανακοινώθηκε η απόλυσή της, γιατί η θέση καλύφθηκε από άλλη συνάδελφο που ήρθε με απόσπαση. Παρά το νομότυπο της απόφασης, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα, καταρχήν γιατί όταν προσλήφθηκε δεν ενημερώθηκε ότι θα απολυθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να μείνει άνεργη, ενώ θα μπορούσε να είχε προσληφθεί για την κάλυψη άλλου κενού. Επιπλέον, όμως, φανερώνει ότι η ίδια η ωρομισθία είναι ένα απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς: Καλούν έναν εκπαιδευτικό για δυο και για τρεις μήνες, που πιθανότατα αναγκάζεται να σταματήσει άλλη δουλειά που κάνει και μετά το τρίμηνο να ξαναψάχνει για δουλειά. Και δεν είναι λίγοι οι ωρομίσθιοι που αναγκάζονται να δέχονται αυτές τις «θέσεις» κοροϊδίας και ομηρίας, προκειμένου να συγκεντρώσουν λίγα παραπάνω μόρια προϋπηρεσίας. Αυτή η διαδικασία, βέβαια, έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο για τους εκπαιδευτικούς, αλλά και για τους μαθητές και την ομαλή συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Οπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ, η απόλυση της εκπαιδευτικού αποδεικνύει για άλλη μια φορά τι σημαίνει ελαστική σχέση εργασίας και μερική απασχόληση. Τι επιπτώσεις προκαλεί, στους εκπαιδευτικούς, αλλά και στους μαθητές, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο διδακτικό προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ