Κυριακή 31 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Αποκαλυπτική για τη στρατηγική των κομμάτων του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου απέναντι στο αδιαμφισβήτητο δικαίωμα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων για σύγχρονες, υψηλού επιπέδου ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές παροχές, ήταν η συζήτηση που έγινε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή για την πρόταση νόμου που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με περιεχόμενο τη διασφάλιση των αποθεματικών και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Σε πλήρη σύμπνοια και με τον ίδιο πυρήνα στην επιχειρηματολογία τους, κυβέρνηση, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. απέρριψαν την πρόταση. Από την πλευρά του, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ενέτεινε την προσπάθεια να καλλιεργήσει συγχύσεις και ψεύτικες προσδοκίες για την κυβερνητική πολιτική, ενισχύοντας την επιχείρηση εγκλωβισμού των εργαζομένων.

ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. απέρριψαν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ επικαλούμενοι το κόστος που συνεπάγεται για το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία η επιστροφή των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας προς τα ασφαλιστικά ταμεία και η ικανοποίηση των αιτημάτων που αφορούν στην εξασφάλιση σύγχρονων ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Επί της ουσίας, και σ' αυτό το πεδίο, συγκρούστηκαν δύο γραμμές: Η γραμμή του ΚΚΕ, που αντιμετωπίζει την Κοινωνική Ασφάλιση ως δικαίωμα, ως ανάγκη των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, που επιβάλλεται να ικανοποιηθεί με σύγχρονους όρους. Και η γραμμή που την αντιμετωπίζει ως κόστος, ως βάρος που εμποδίζει την καπιταλιστική ανάπτυξη, την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Με την απόρριψη της πρότασης νόμου, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. νομιμοποιούν τη ληστεία κατά των ασφαλιστικών ταμείων και αντιμετωπίζουν εχθρικά τα κοινωνικά - ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Ταύτισαν, για μια ακόμη φορά, το ρεαλιστικό με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, χαρακτηρίζοντας ως εξωπραγματική την πολιτική που έχει κριτήριο τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Η πρόταση δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, καθώς η κυβέρνηση επικαλέστηκε το άρθρο 73 του Συντάγματος, για τις προτάσεις νόμου της αντιπολίτευσης που προκαλούν κονδύλια του τακτικού προϋπολογισμου. Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα ολόκληρη την πρωτολογία και τη δευτερολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συζήτηση, καθώς και αποσπάσματα από τις ομιλίες των άλλων βουλευτών του ΚΚΕ που πήραν το λόγο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ