Τρίτη 2 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πέφτουν χαράτσια σαν το... χαλάζι!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε ένα μήνα περίπου θα αρχίσει η αποστολή ειδοποιητηρίων για την καταβολή «κτηματόσημων» σε 2,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που τα δήλωσαν στα δύο πιλοτικά προγράμματα της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου από το 1997 ως το 1999, σε 30 περιοχές της χώρας.

Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα κληθούν να καταβάλλουν το χαράτσι των 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα επί ακινήτου κύριας χρήσης (διαμέρισμα, οικόπεδο, αγροτεμάχιο κ.ά.) και 20 ευρώ για κάθε βοηθητικό χώρο. Το χαράτσι θα καταβάλλουν όσοι φέρονταν ως ιδιοκτήτες την πρώτη μέρα λειτουργίας του Γραφείου Κτηματολογίου της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο, δηλαδή σε περίπτωση που έχει πωληθεί το ακίνητο το χαράτσι θα το πληρώσει ο παλιός ιδιοκτήτης και όχι ο νέος...

Και βέβαια μέσα στο χρόνο οι 2.800.000 ιδιοκτήτες, που δήλωσαν τα ακίνητά τους το 2008 στο 2ο πρόγραμμα κτηματογράφησης, θα κληθούν, αφού γίνει η ταυτοποίηση και ο λεπτομερής έλεγχος των στοιχείων που δηλώθηκαν, καθώς και ο ακριβής εντοπισμός των ακινήτων σε χάρτη και καταρτιστούν οι προσωρινοί κτηματολογικοί πίνακες, να πληρώσουν το δεύτερο «κτηματόσημο». Πρόκειται για το «χαράτσι» του 1 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, αν αυτή υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ!

Αν συνυπολογίσουμε τις αυξήσεις στα διόδια, το φόρο ακίνητης περιουσίας και τους άλλους φόρους που σκοπεύει να επιβάλλει η κυβέρνηση, τότε το 2010 άνετα μπορεί να χαρακτηριστεί ως η χρονιά που για το λαό θα πέσουν τα χαράτσια σαν το... χαλάζι!


Γρηγοριάδης Κώστας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ