Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΕΣΠΕΣ
Περιβαλλοντική φιέστα υποκρισίας

Ο υγροβιότοπος στις Πρέσπες

Eurokinissi

Ο υγροβιότοπος στις Πρέσπες
Τη στιγμή που 7 στους 10 σημαντικότερους υγροτόπους της χώρας μας που προστατεύονται από τη Διεθνή Συνθήκη Ραμσάρ βρίσκονται σε κίνδυνο, η κυβέρνηση διοργάνωσε φιέστα στις Πρέσπες για την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ - και με την εγγύηση της Επιτροπής της ΕΕ - που προβλέπει «τη διασφάλιση της ολοκληρωμένης προστασίας του οικοσυστήματος και της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής του Πάρκου Πρεσπών», στο πλαίσιο βέβαια της «πράσινης ανάπτυξης» που δημιουργεί νέα πεδία κερδοσκοπίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε χτες, Παγκόσμια Μέρα Υγροτόπων, από την υπουργό Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη και τους υπουργούς Περιβάλλοντος της Αλβανίας Φ. Μεντίου και της ΠΓΔΜ Ν. Γιακούπι, ενώ την ΕΕ εκπροσώπησε ο Επίτροπος Στ. Δήμας.

Η Τ. Μπιρμπίλη σε δηλώσεις της έπλεξε το εγκώμιο της ΕΕ για τη συμβολή της στη συμφωνία, ενώ ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά θα είναι αρωγός στην κινητοποίηση των πόρων που αντιστοιχούν στους γείτονές μας, από τα κοινοτικά κονδύλια, στο πλαίσιο της εκπόνησης και υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την ανάπτυξη της περιοχής. Ο Στ. Δήμας δήλωσε ότι με το νομικό πλέγμα που παρέχει η συμφωνία και τις δυνατότητες της κοινοτικής χρηματοδότησης θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, ενώ την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι δύο άλλοι υπουργοί.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ως γνήσιοι εκφραστές της «πράσινης ανάπτυξης» του κεφαλαίου επικρίνουν τη συμφωνία επειδή δε συμβάλλει «στην ανάπτυξη ήπιων οικοτουριστικών δραστηριοτήτων». Παράλληλα, παρότι από τη μια ενστερνίζονται απόλυτα την ΚΑΠ, η οποία δεν επιτρέπει την επιδότηση των περίφημων οσπρίων της περιοχής, από την άλλη καταγγέλλουν ότι οι παραγωγοί χάνουν το εισόδημά τους...

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Υγροτόπων θυμίζουμε ότι με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η χώρα μας διαθέτει πλέον 75% λιγότερους υγρότοπους από τη δεκαετία του '70. Επίσης ότι σε κίνδυνο βρίσκονται 7 στους 10 βιότοπους που υποτίθεται προστατεύει η Συνθήκη Ραμσάρ. Πρόκειται για την Κορώνεια, τη Βιστωνίδα, το Δέλτα του Νέστου, τη Βόλβη, το Δέλτα Αξιού, τον Αμβρακικό, τις Λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και Κοτυχίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ