Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Καμιά συναίνεση στην πολιτική που θέλει το λαό ηττημένο

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Από τη χτεσινή συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον πρωθυπουργό
Από τη χτεσινή συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον πρωθυπουργό
Με τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, συναντήθηκε χτες το απόγευμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ύστερα από αίτημα του πρώτου για διμερείς συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, με θέμα την οικονομία. Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

«Για άλλη μια φορά, πρόσωπο με πρόσωπο, επαναλάβαμε στον πρωθυπουργό, αυτά που είπαμε και στη Βουλή. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε τη συναίνεσή μας και να στηρίξουμε κανένα αντιλαϊκό μέτρο, αντεργατικό, αντιαγροτικό, στο όνομα της κρίσης και προς εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της συνακόλουθης κερδοσκοπίας.

Δε μας ξενίζει καθόλου όλο αυτό που γίνεται, η φασαρία των λεγόμενων κερδοσκόπων, οι πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα κλπ. Εμείς, σε ανύποπτο χρόνο, είχαμε πει ότι αυτές οι συμμαχίες δεν είναι τίποτα άλλο, παρά λυκοσυμμαχίες, λάκκος λεόντων. Ολοι ενωμένοι, όταν πρόκειται να επιπέσουν στους λαούς, τσακώνονται μεταξύ τους και απειλεί ο ένας τον άλλον, όταν πρόκειται να γίνει η διανομή της λείας ή η διανομή των βαρών.

Δε μας κάνει καμία εντύπωση. Ολα αυτά που κάνουν οι διάφοροι και όλες οι πιέσεις είναι για να παρθούν όλο και πιο βαθιά αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα.

Το χειρότερο για εμάς είναι το εξής: Πέρα από τα αντιλαϊκά, τα αντεργατικά και αντιαγροτικά μέτρα που έρχονται, γίνεται μια προσπάθεια να μετατραπεί ο ελληνικός λαός σε έναν λαό ηττημένο, απογοητευμένο, φοβισμένο και τρομοκρατημένο, ώστε να δεχθεί αμαχητί τα μέτρα που έρχονται και τα οποία μέτρα προγραμματίζονται να είναι πολύ μακρόχρονα.

Εμείς δεν πρόκειται να περιοριστούμε να διατρανώνουμε και να παλεύουμε για το δίκιο του λαού. Μας ενδιαφέρει, παράλληλα με τους αγώνες, να συνειδητοποιήσει ο λαός ότι έχει δύναμη και δεν έχει μόνο το δίκιο. Οτι πρέπει με ψηλά το κεφάλι, με αισιοδοξία, με πείσμα και με αυτοπεποίθηση να οργανώσει την αντεπίθεσή του άμεσα και σε βάθος χρόνου.

Αλίμονο αν κυριαρχήσει ο φόβος και η μοιρολατρία. Και αν θέλετε, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Ενιαίο μέτωπο στις 10 Φλεβάρη εργατών, υπαλλήλων, αγροτών, αυτών που έχουν τα μικρομάγαζα και τις μικρές βιοτεχνίες, δηλαδή των εργατοϋπαλλήλων, των μικρών και των μικρομεσαίων. Ενιαίο λαϊκό μέτωπο απέναντι στο ενιαίο μέτωπο της πλουτοκρατίας.

Και εν πάση περιπτώσει, καμιά συμμαχία, ούτε με τον Θαπατέρο, ούτε με τον Σαρκοζί, ούτε με τον Μπερλουσκόνι, ούτε με τον Σόκρατες δεν πρόκειται να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση.

Προβλέπουμε νέο κύκλο κρίσης, ύστερα από μια αναιμική ανάκαμψη. Επομένως, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν το μάρμαρο».

Παλεύουμε για τη λαϊκή άμυνα και την αντεπίθεση

Αμέσως μετά, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων έξω από το Μέγαρο Μαξίμου:

-- Σας ζήτησε στήριξη σε συγκεκριμένα μέτρα; Σας ζήτησε κάτι συγκεκριμένο ο πρωθυπουργός;

-- Νομίζω τα συγκεκριμένα τα έχει πει ο πρωθυπουργός. Εμείς δε λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ δε λέει συγκεκριμένα πράγματα. Εχει και συγκεκριμένο πρόγραμμα και το εξειδικεύει και σφυγμομετρά την αντοχή της κοινής γνώμης. Εμείς λέμε ότι η κοινή γνώμη πρέπει να πει «δεν είμαστε διατεθειμένοι να σκύψουμε το κεφάλι». Αν η κοινή γνώμη δείξει την πυγμή της, τότε κάτι θα αποτρέψει.

-- Βλέπετε αστάθεια στο πολιτικό σκηνικό; Μπορεί να υπάρξει πολιτικό πρόβλημα;

-- Τι πολιτικό πρόβλημα; Το πολιτικό πρόβλημα σήμερα είναι ότι ετοιμάζονται καινούρια αντιλαϊκά μέτρα, πακέτο προαποφασισμένο. Αυτό είναι το πολιτικό πρόβλημα.

Διότι, με συγχωρείτε πάρα πολύ, συναίνεση υπάρχει. Η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως συναινετική προς την ουσία των μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση και ο μόνος ρόλος της είναι να λέει «τώρα, τώρα, πιο γρήγορα, πιο τολμηρά». Ο κ. Καρατζαφέρης «νυν υπέρ πάντων τα αντιλαϊκά μέτρα» και προσθέτει «βία, βία, βία κρατική καταστολή». Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλες προτάσεις που ακούγονται στο Κοινοβούλιο. Θεσμολαγνεία, να φτιάξουμε θεσμούς για να ελέγξουμε τι; Την κρίση; Αστεία πράγματα είναι αυτά.

-- Από αυτά που σας είπε ο πρωθυπουργός καταλάβατε ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση χωρίς πρόσθετα μέτρα;

-- Η πρόθεση είναι με αντιλαϊκά μέτρα να βγει από την κρίση, γιατί αυτή είναι η πολιτική τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ανθρώπων του Νταβός και των διεθνών μονοπωλίων.

-- Με μέτρα πέραν του προγράμματος σταθερότητας; Αυτό εννοεί.

-- Το πρόγραμμα σταθερότητας, όπως ξέρετε, είναι ανοιχτό σε πολλές αναθεωρήσεις. Αλλωστε, το έχουν πει, «κάθε τρεις και λίγο θα παίρνουμε καινούρια μέτρα». Και μην ξεχνάτε, αυτό που λέγεται «ανταγωνισμός και ανταγωνιστικότητα», αυτή είναι η κινητήρια δύναμη για νέα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα.

Τσακώνονται μεταξύ τους για τη διανομή της λείας. Βλέπετε τι έγινε στο Νταβός; Τσακώνονται βιομήχανοι και τραπεζίτες, ενώ υπάρχει συνύφανση και διαπλοκή μεταξύ τους, ποιος θα έχει το πάνω χέρι στη διέξοδο από την κρίση.

Εμείς παλεύουμε να οργανωθεί, όχι απλώς η λαϊκή άμυνα, η άμυνα δε φέρνει τίποτα, αλλά και η λαϊκή αντεπίθεση, το ενιαίο μέτωπο λαών. Αλλιώς, θα χαθούν και οι τελευταίες κατακτήσεις που πάρθηκαν ύστερα από πολλούς αγώνες, και αίμα, και θυσίες εδώ και 30 και 35 χρόνια.

-- Σας είπε ότι είμαστε λίγο πριν την πτώχευση; Ο πρωθυπουργός σάς περιέγραψε κλίμα ότι είμαστε λίγο πριν την πτώχευση;

-- Οχι, τέτοιο πράγμα δε μου είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ