Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συκοφαντούν και εκβιάζουν

Η συναίνεση στην αντιλαϊκή πολιτική είναι μονόδρομος (!) ισχυρίστηκε χτες ο Γ. Πεταλωτής

-- «Χρειάζεται, όμως, κοινή προσπάθεια, χρειάζεται εθνική προσπάθεια. Γι' αυτό, χθες ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, κάλεσε όλους σε κοινή συστράτευση, κυρίως δε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας και τους αρχηγούς των κομμάτων (...). Οι ώρες των μικροκομματικών προσεγγίσεων και σκοπιμοτήτων έχουν παρέλθει προ πολλού. Είναι ώρες ευθύνης για τις πράξεις και τις παραλείψεις μας, για τις οποίες κρινόμαστε όλοι. Η συναίνεση και η συμπόρευση, στο σημείο που έχουμε φθάσει, είναι μονόδρομος».

-- «Εάν πάμε εξαρχής ότι δε θα υπάρξει συναίνεση, δε

θα υπήρχε λόγος να γίνουν αυτές οι συναντήσεις (...). Ας περιμένουμε να τελειώσουν αυτές οι συναντήσεις για να δούμε και το αποτέλεσμα».

****

Τα παραπάνω αποσπάσματα (το δεύτερο απαντά στην επισήμανση δημοσιογράφου ότι μόνο η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. έχουν δεσμευτεί ότι θα δώσουν συναίνεση στην κυβέρνηση) προέρχονται από τη χτεσινή ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Οι δηλώσεις Πεταλωτή αντανακλούν το μεδούλι της προπαγάνδας, με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να εκβιάσει τη συναίνεση του λαού σε μέτρα που ξεθεμελιώνουν τα εναπομείναντα δικαιώματά του. Γιατί εκεί στρέφεται η κινδυνολογία και οι παραινέσεις για «εθνική προσπάθεια» και συστράτευση. Εκεί στοχεύουν οι επισημάνσεις περί «μικροκομματικών προσεγγίσεων και σκοπιμοτήτων», περί «μονόδρομου» και πάει λέγοντας.

Τι λέει η κυβέρνηση; Οτι το «εθνικό συμφέρον» είναι κοινό για το λαό και το κεφάλαιο. Για εκείνους δηλαδή που καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο της κρίσης και για εκείνους που τη δημιούργησαν, συσσωρεύοντας αμύθητα πλούτη από το ξεζούμισμα των εργαζομένων, που τώρα αδυνατούν να τα επενδύσουν με αυξημένο προσδοκώμενο κέρδος. Λέει ακόμα πως όποιος δεν ταυτίζεται με αυτή τη βαθιά αντιδραστική άποψη και την πολεμά, όπως κάνει το ΚΚΕ, κινείται από «μικροκομματικές σκοπιμότητες». Δηλαδή, όποιος διαφωνεί με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, δεν το κάνει επειδή υπηρετεί άλλα ταξικά συμφέροντα, αλλά επειδή έχει κομματικό συμφέρον!

Ισχυρίζεται τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι αν δεν υπήρχε η πιθανότητα να εκφραστεί καθολική συναίνεση στην κυβερνητική πολιτική, δε θα υπήρχε λόγος να γίνουν οι χτεσινές συναντήσεις. Κι αυτό όταν το ΚΚΕ έχει κάνει καθαρό σε όλους τους τόνους ότι καμιά περίπτωση δεν υπάρχει να συναινέσει στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου. Αλλωστε, την ίδια θέση επανέλαβε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και από τη Βουλή, το βράδυ της Δευτέρας, απαντώντας επί της ουσίας στην πρόσκληση Παπανδρέου για διμερείς συναντήσεις.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είναι όμως τέτοια η πρεμούρα τους να καλλιεργήσουν στους εργαζόμενους το φόβο και την ηττοπάθεια, που δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα. Την απάντηση θα την πάρουν από την ίδια τη λαϊκή πάλη, για την οργάνωση της οποίας το ΚΚΕ θα συνεχίζει να παλεύει με όλες του τις δυνάμεις. Οσο και αν κλίνουν τη «συναίνεση» σε όλες τις πτώσεις, όσο και αν συκοφαντούν όποιον αγωνίζεται και αντιπαλεύει την πολιτική τους, όσο και αν προσπαθούν σε ενιαίο μέτωπο να φοβίσουν τους εργαζόμενους, οι συσχετισμοί είναι αυτοί που θα κρίνουν τελικά προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα. Και ξέρουν αυτοί πρώτοι απ' όλους ότι οι συσχετισμοί δεν είναι δεδομένοι...


Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ