Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Διαμαρτυρία για τις άθλιες συνθήκες

Περίπου 200 άνθρωποι κρατούνται σε θαλάμους - κελιά χωρητικότητας 35 ατόμων και προαυλίζονται κάθε δύο μέρες...

Διαμαρτυρία για τις άθλιες συνθήκες κράτησης που επικρατεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων και οικονομικών μεταναστών και την παράνομη κράτησή τους πέραν των προβλεπόμενων χρονικών ορίων, πραγματοποίησαν χτες το πρωί μετανάστες που κρατούνται στο στρατόπεδο της Ροδόπης στην περιοχή της Βέννας.

Η κινητοποίηση έληξε το μεσημέρι, αφού προηγούμενα απελευθερώθηκαν 30 μετανάστες, που εδώ και πολλές μέρες θα έπρεπε να έχουν αφεθεί ελεύθεροι, αφού παρήλθε ο προβλεπόμενος μήνας υποχρεωτικής κράτησής τους.

Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών, πήγε αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης του ΚΚΕ, προκειμένου να ενημερωθεί. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι οι συνθήκες διαβίωσης εξακολουθούν να παραμένουν τραγικές, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις και της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ και της σημερινής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Το κέντρο κράτησης μεταναστών Βέννας, που ανήκει στο Σταθμό Συνοριοφυλακής Σαπών, δημιουργήθηκε σε πρώην σιταποθήκες, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε θαλάμους - κελιά, χωρητικότητας 35 περίπου ατόμων. Σχεδόν μόνιμα κρατούνται περισσότεροι από 200 μετανάστες. Διαβιούν σε άθλιες συνθήκες με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική, λόγω ανυπαρξίας αερισμού, με μικρό αύλειο χώρο, όπου οι πρόσφυγες που κρατούνται σε κάθε θάλαμο προαυλίζονται κάθε δύο μέρες. Τις άλλες μέρες, το φως της μέρας, μπορούν να το δουν μόνο μέσα από τους θαλάμους. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μεταναστών είναι ελλιπής, παρά τις μεγάλες και φιλότιμες προσπάθειες του γιατρού και της νοσοκόμας που βρίσκονται εκεί σε μόνιμη βάση.

Θυμίζουμε ότι το καλοκαίρι του 2009, το ΚΚΕ, μετά από περιοδεία του βουλευτή Γιάννη Ζιώγα, έφερε το θέμα στη Βουλή και καλούσε την τότε κυβέρνηση να απαντήσει, αν θα φροντίσει να δημιουργηθούν κατάλληλοι ανθρώπινοι χώροι φιλοξενίας, ώστε να σταματήσουν να φυλακίζονται οι μετανάστες και πρόσφυγες σαν κατάδικοι. Επίσης, ζητούσε να παρθούν μέτρα, ώστε οι συγκεκριμένοι χώροι αντί για «κελιά» να γίνουν χώροι φιλοξενίας, με πλήρεις υποδομές και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έως ότου βρεθούν άλλοι κατάλληλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ