Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Δεδομένες οι πολιτικές ευθύνες του δικομματισμού

Συγκροτήθηκε χτες η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής

Οι μέχρι τώρα αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Ζήμενς επιβεβαιώνουν ότι στον καπιταλισμό, η διαπλοκή του κεφαλαίου με τα κόμματά του είναι σύμφυτη
Οι μέχρι τώρα αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Ζήμενς επιβεβαιώνουν ότι στον καπιταλισμό, η διαπλοκή του κεφαλαίου με τα κόμματά του είναι σύμφυτη
Mε την εκλογή προεδρείου και τη συζήτηση διαδικαστικών θεμάτων ξεκίνησαν χτες οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της ΖΗΜΕΝΣ. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σ. Βαλυράκης, ενώ από το ΚΚΕ μετέχει ο Θ. Παφίλης.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι το σκάνδαλο ΖΗΜΕΝΣ δείχνει ανάγλυφα τον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και υπογράμμισε ότι έτσι δρουν οι εταιρείες σε όλον τον κόσμο. Πρέπει, είπε, να τεθεί στη διάθεση της Επιτροπής όλο το διαθέσιμο υλικό και ανέφερε ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι καθαρές οι πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και θα διερευνηθούν οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

Η Επιτροπή αποφάσισε να είναι ανοιχτός ο κατάλογος των μαρτύρων που θα κληθούν και θα ζητήσει από τον Αρειο Πάγο τις έξι δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για την υπόθεση. Στοιχεία, επίσης, θα ζητηθούν και από τη γερμανική δικαιοσύνη, όπως επίσης και «το πόρισμα Ζορμπά για τη διαδρομή του μαύρου χρήματος», στοιχεία από τραπεζικούς λογαριασμούς και οποιοδήποτε στοιχείο κρίνει απαραίτητο η Επιτροπή.

Η έρευνα δε θα έχει χρονικό περιορισμό προς τα πίσω και αναμένεται να εξεταστούν όλες οι συμβάσεις που υπέγραψε η ΖΗΜΕΝΣ με το ελληνικό κράτος και αφορούν τον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ, την ΕΡΓΟΣΕ, τον Προαστιακό, την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, το υπουργείο Πολιτισμού και τα νοσοκομεία. Η έρευνα θα ξεκινήσει από τις πιο πρόσφατες συμβάσεις και θα πηγαίνει προς τα πίσω.

Η Επιτροπή θα στείλει επιστολή σε όλα τα υπουργεία και τους δημόσιους οργανισμούς, ζητώντας λίστες με όλες τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η ΖΗΜΕΝΣ με το Δημόσιο, ενώ παρόμοια διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη από το Μάη του 2009 από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Από κάποια μέλη της Επιτροπής τέθηκε το θέμα να πάνε μέλη της στη Γερμανία και να εξετάσουν τον Μ. Χριστοφοράκο. Αμεσα θα εξεταστεί εάν μια τέτοια ενέργεια είναι σύννομη.

Αποφασίστηκε, επίσης, να ζητηθεί το πόρισμα της αμερικανικής εταιρείας που έκανε τον έλεγχο για τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» της ΖΗΜΕΝΣ, καθώς και η δικογραφία που αφορά τη δίωξη του Ν. Ζαγοριανού που ήταν ανακριτής στην υπόθεση ΖΗΜΕΝΣ.

Τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν να παραιτηθούν από τη χρηματική τους αποζημίωση για τη συμμετοχή στις εργασίες της και η επόμενη συνεδρίαση ορίστηκε για την Πέμπτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ